MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Bardzo napięta sytuacja na proteście studentów. Akademik odcięty od prądu i gazu

Bardzo napięta sytuacja na proteście studentów. Akademik odcięty od prądu i gazu

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Polecamy

Widzew Lech na żywo. Zapraszamy na naszą relację live

Widzew Lech na żywo. Zapraszamy na naszą relację live

Wypadek na drodze rowerowej.13-latek na hulajnodze zderzył się z cyklistą

Wypadek na drodze rowerowej.13-latek na hulajnodze zderzył się z cyklistą

Manchester City przegrał mistrzostwo Anglii

Manchester City przegrał mistrzostwo Anglii