Jesienny Festiwal Dobrego Smaku - Smakujemy Niepodległość. Dania z gęsiny oraz jabłek [LISTA LOKALI]

(pij)
Festiwalowe danie główne La’Qra Bistro – jabłkowa tarta z filetem z gęsi i lodami jabłkowymi. Piotr Jach
Od 9 do 11 listopada potrwa w tym roku jesienna edycja Festiwalu Dobrego Smaku, od czterech lat odbywająca się pod hasłem „Smakujemy Niepodległość”. Tym razem wezmą w niej udział 23 lokale – nie tylko z Łodzi, ale też z Aleksandrowa Łódzkiego, Pabianic i Wiączynia Dolnego.

Już tradycyjnie motywem przewodnim jesiennego festiwalu będą dania z gęsiny i jabłek. O popularności tych ostatnich nikogo nie trzeba przekonywać, ale nie wszyscy wiedzą, że trochę zapomniana obecnie gęsina była kiedyś polską specjalnością serwowaną od św. Marcina aż do karnawału, obowiązkowo w Nowy Rok. Obecnie jej spożycie w naszym kraju jest minimalne, choć to smaczne i zdrowe mięso. Barbara Sokołowska-Urbańczyk, inicjatorka Festiwalu Dobrego Smaku, chce ją ponownie spopularyzować. W sukurs idą szefowie 23 lokali, którzy przygotują na bazie gęsiny i jabłek spacjalne festiwalowe dania w cenie od 28 do 32 zł.

Lokale biorące udział w festiwalu ich propozycje:

  • 69 Restauracja Bułgarska (Łódź, ul. Piotrkowska 69) - Tatar ot gyszo meso, czyli tatar z siekanej surowej gęsi owsianej. Mięso marynowane wcześniej w rakiji i soku cytrynowym. Podane z pieczywem.
  • Agrafka (Łódź, ul. Piotrkowska 90) - Gęś marynowana w Soplicy pigwowej gotowana sous-vide, brukselka w miodzie, chips z żółtej marchwi, dynia piżmowa, dymka, sos na wywarze z gęsi i mus wiśniowy oraz posypka z kasztana.
  • Drukarnia Off (Łódź, Off Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/140) - Galantyna z gęsi z orzechami i gruszką. Sos gastrique, podana z pieczonym batatem pod śmietanową pierzynką z granatem i świeżą miętą.
  • Kamienica nr 6 (Aleksandrów Łódzki, plac Kościuszki 6) - Pierś z gęsi sous vide, gołąbek z kaszą gryczaną i wędzoną gęsią, puree z czerwonej kapusty.
  • King Kong Thaifood (Łódź, ul. Piotrkowska 217) - Gęś podawana w łagodnym czerwonym curry z ananasem, dynią i trawą cytrynową
  • La’Qra Bistro (Łódź, ul. Żwirki 26) - Tarta jabłkowa z marynowanym w ziołach i winie filetem z gęsi, żurawiną i lodami jabłkowymi podawanymi z prochem z tłuszczu gęsiego oraz chipsami z siemienia lnianego. Deser: Procent jabłka w jabłku, czyli jabłko pieczone w przyprawach z kremem chantilly waniliowym z rajskim jabłuszkiem gotowanym w cydrze podanym z płonącym calvadosem oprószonych cynamonem i ciasteczkami.
  • MITMI restobar (Łódź, Off Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/140) - Pierogi z farszem z gęsiny i kaszy perłowej z lubczykiem, karmelizowaną dynią i gruszką oraz chipsami z pasternaku.
  • Motywy (Łódź, ul. Traugutta 14) - Plastry konfitowanej nogi z gęsi z krokietem ziemniaczanym i czerwoną kapustą. Deser: Ciastko cygaretkowe z musem z jabłek, Napar różano-jabłkowy.
  • Otwarte Drzwi (Łódź, ul. Piotrkowska 120) - Noga z gęsi konfitowana z przyprawami korzennymi, opiekane ziemniaczki z rozmarynem, modra kapusta duszona z figą, kremowy mus z podgrzybków.
  • Powidok Restauracja Autorska (Łódź, pl. Wolności 8) - Uszka nadziewane gęsiną podane na puree z pietruszki z karmelizowaną wędzoną śliwką, chipsem z maku i demi glace.
  • Przędzalnia (Pabianice, Fabryka Wełny, ul. Grobelna 4) - Terina (pieczon agęś), palony pasternak, pure z dyni, karmelizowana śliwka, sos demi glace. Deser: pieczone jabłko, lody cynamonowe, beza, posypka z sable drożdżowych.
  • Quale Restaurant (Łódź, ul. Narutowicza 48) - Smażona pierś gęsi, kremowy seler & żurawina lub Pieczona i podana w całości gęś, kopytka & buraki (168 zł, danie dla do 6 osób, zamawiać do 7 listopada).
  • Restauracja Quchnia (Aleksandrów Łódzki, ul. Wojska Polskiego 88) - Pieczone gęsie udko marynowane w pomarańczy z jabłkiem sovs-vide w czarnej porzeczce, sosem demi glace z kardamonem i kluskami z tartych ziemniaków oraz buraka.
  • Restauracja Rancho (Centrum Sportowo-Rekreacyjne Zbyszko, Wiączyń Dolny 58a) - Gęsie pipki w sosie z boczniaka mikołajkowego z makaronem trofie.
  • Restauracja Stary Rynek (Łódź, Stary Rynek 2) - Konfitowana w maśle pierś z gęsi, na dyniowym puree z peperoni, zapiekana gruszka z serem blue, mus owocowy.
  • Słońce Toskanii (Łódź, ul. Żeligowskiego 46) - Ręcznie robione ravioli z gęsiną podane z sosem z grzybów leśnych na puree z zielonego groszku i sałatką z karmelizowanego buraka, jabłka i szalotki.
  • Spółdzielnia (Łódź, Off Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/140) - Gęś, szalotka, kasztany, marchew z kruszonymi pistacjami, miód pitny, podroby w panko.
  • Tubajka (Łódź, Park Źródliska, Plac Zwycięstwa 3) - Zupa z pieczonej gęsi i grzybów leśnych z kluseczkami owsianymi, wędzonym półgęskiem, owsa, świeżych ziół, jabłkiem, olejem rydzowym infuzowanym majerankiem
  • Wasiakowie (Łódź, ul. Traugutta 2) - Deser: Rodzima wersja włoskiego deseru tiramisu z jabłkami, cynamonem, żubrówką i delikatnym musem
  • Willa Impresa Hotel i Restauracja (Pabianice, ul. Żeromskiego 20a) - Gęś faszerowana, podana ze smażoną czerwoną kapustą, pampuszką faszerowaną borowikami z sosem żurawinowym z gruszką i wiśniami. Deser: Domowe racuchy z dynią i jabłkiem, podane ze śliwkową konfiturą.
  • Wiosna (Łódź, Off Piotrkowska, ul. Piotrkowska 138/140) - Deser: Kładzione jabłka, czyli sernik korzenny z musem jabłkowym z chipsami z jabłek z chai. Napój chai latte.
  • Wzorcownia (Pabianice, Fabryka Wełny, ul. Grobelna 4) - Amuse bouche – Pate/ wiśnie/ słonecznik/ siemię lniane. Danie główne – Terina z gęsi/ pasternak/ dynia/ śliwka/ demi glace. Deser – Dekonstrukcja szarlotki.
  • Zielona Górka (Pabianice, ul. Zielona 8) - Gęsia pierś sous-vide na kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i modrą kapustą z rodzynkami.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie