3/8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
- Na obiad dostałyśmy zupę. Nie mogłyśmy odkryć jaka -  mówi...
fot. grzegorz olkowski / polska press

- Na obiad dostałyśmy zupę. Nie mogłyśmy odkryć jaka - mówi pacjentka łódzkiej Matki Polki, która była w tym miesiącu na diecie lekkostrawnej. - Moim zdaniem był to krupnik, zdaniem koleżanki - ogórkowa, kolejna skojarzyła ją raczej z zupą jarzynową – relacjonuje pacjentka.

Jak dodaje potrawy były dobre, choć niedosolone i niezbyt ciepłe.

- Dostałyśmy też parówki jeszcze w folii i na zimno, grzałyśmy je sobie w kubkach wrzątkiem – mówi.

Do rozporządzenia wpłynęło kilkadziesiąt uwag. Prof. Jan Chojnacki, gastrolog z Uniwersytetu Łódzkiego zwrócił ministerstwu uwagę, że pacjenci mają różne schorzenia i diety powinny być ustalane indywidualnie, a pomocne mogłoby być raczej zatrudnienie w szpitalach dietetyków. Natomiast Zofia Małas, prezes Naczelnej Izby Pielęgniarek i Położnych poprosiła o zwiększenie liczby szpitalnych posiłków z trzech do pięciu, żeby pacjenci nie podjadali. Protestowali też weganie, bo w zestawie zabrakło opcji typowo roślinnej.

Zdjęcie ilustracyjne.


CZYTAJ DALEJ>>>
.

Zobacz również

Przewidywana jedenastka Polski na mecz z Walią

Przewidywana jedenastka Polski na mecz z Walią

Reprezentacja Polski do lat 19 wygrała z Estonią. Awans do turnieju finałowego bliżej

Reprezentacja Polski do lat 19 wygrała z Estonią. Awans do turnieju finałowego bliżej

Polecamy

Uli Hoeness: Katar ma się lepiej z mundialem 2022 niż bez niego

Uli Hoeness: Katar ma się lepiej z mundialem 2022 niż bez niego

„Najpierw uważano go za ciekawostkę”. Zełenski najbardziej wpływowym Żydem świata

„Najpierw uważano go za ciekawostkę”. Zełenski najbardziej wpływowym Żydem świata

„Z najwyższego punktu widzenia”: Wielkie wrażenie i rozczarowanie

„Z najwyższego punktu widzenia”: Wielkie wrażenie i rozczarowanie

Dodaj ogłoszenie