Obok białka, w które bogate są ryby, budulca zarówno mięśni, jak i stawów, najważniejszym składnikiem w rybach są kwasy tłuszczowe omega-3.
Niemal każdy człowiek cierpi na ich niedobór. Z wyjątkiem tych, którzy mają je w stałej diecie i zjadają naprawdę ogromne ilości ryb morskich. Do takich zaliczyć można przede wszystkim Japończyków oraz Skandynawów.
Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają głównie na funkcjonowanie zakończeń nerwowych w mózgu i jego komórek, regenerują je i stymulują do pracy. Badania naukowe potwierdziły, że duże ilości omega-3 wpływają także na rozwój psychoruchowy dzieci ze stwierdzonym ADHD (podwyższone znajdują się w specjalnych suplementach diety, a efekt wyciszenia i lepszego skupienia widać już po trzech miesiącach kuracji).
Ponadto kwasy omega-3 obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, redukują zły cholesterol ldl i podnoszą poziom dobrego hdl, który zapobiega chorobom serca. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach mają też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Dzienna dawka omega-3 dla dorosłego człowieka to 1500 mg, ale jest to substancja, której nie można przedawkować. Oto w jakich rybach jest jej najwięcej w 100-gramowej porcji: sardynki 3700 mg, makrela 2500 mg, śledź 1600 mg, łosoś 1200 mg, tuńczyk 1000 mg.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?