Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jedzcie arbuzy, bo są zdrowe!

ei24
Doskonale gaszą pragnienie. W rejonach pustynnych i suchych stanowią źródło wody. Nie żałujmy więc sobie arbuzów gorącym latem, tym bardziej że nie są drogie.

Wszystkie warzywa dyniowate są uważane za zdrowe, zawierają bowiem witaminę A, witaminy grupy B, C i cenne składniki mineralne, a wśród nich żelazo, wapń, fosfor, potas. Potas nadaje skórze i mięśniom jędrność, a specjaliści od żywienia dodają go do diety pacjentów po zabiegach chirurgicznych, w czasie kuracji odchudzającej, przy biegunkach, po odwodnieniu, wymiotach (np. przy chorobie morskiej), ale także przy nadmiernym poceniu się.
Kawon działa moczopędnie. Zaleca się go przy obrzękach związanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerek. Sok arbuza sprzyja wydalaniu płynu z organizmu i zaopatruje tkankę wątroby w łatwo przyswajalne cukry. Celuloza zawarta w miąższu poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu cholesterolu i zwiększa działanie pożytecznej flory jelit. Zaleca się go osobom cierpiącym na niedokrwistość, kamicę żółciową lub moczową.
Dojrzałość arbuza trzeba wyczuć słuchem. Gdy po opukaniu wydaje głuchy dźwięk, to jest w pełni dojrzały. Całe owoce można przechowywać przez kilkanaście dni, ale przekrojony arbuz powinien być zjedzony tego samego dnia, bowiem więdnie, traci jędrność i smak. Od arbuzów nie utyjemy, gdyż 100 g dostarcza tylko 12 kalorii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany