Wszystkie warzywa dyniowate są uważane za zdrowe, zawierają bowiem witaminę A, witaminy grupy B, C i cenne składniki mineralne, a wśród nich żelazo, wapń, fosfor, potas. Potas nadaje skórze i mięśniom jędrność, a specjaliści od żywienia dodają go do diety pacjentów po zabiegach chirurgicznych, w czasie kuracji odchudzającej, przy biegunkach, po odwodnieniu, wymiotach (np. przy chorobie morskiej), ale także przy nadmiernym poceniu się.
Kawon działa moczopędnie. Zaleca się go przy obrzękach związanych z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nerek. Sok arbuza sprzyja wydalaniu płynu z organizmu i zaopatruje tkankę wątroby w łatwo przyswajalne cukry. Celuloza zawarta w miąższu poprawia trawienie, sprzyja usuwaniu cholesterolu i zwiększa działanie pożytecznej flory jelit. Zaleca się go osobom cierpiącym na niedokrwistość, kamicę żółciową lub moczową.
Dojrzałość arbuza trzeba wyczuć słuchem. Gdy po opukaniu wydaje głuchy dźwięk, to jest w pełni dojrzały. Całe owoce można przechowywać przez kilkanaście dni, ale przekrojony arbuz powinien być zjedzony tego samego dnia, bowiem więdnie, traci jędrność i smak. Od arbuzów nie utyjemy, gdyż 100 g dostarcza tylko 12 kalorii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas