W kuchni sama stanęła przy piecu, gotowała zupy, smażyła naleśniki i szatkowała warzywa na sałatki. Była też kelnerką. Pomagały jej koleżanka Katarzyna Matusewicz i mama Ewa Popławska.
A wsparcia potrzebowała, bo przyszły tłumy chętnych. Trzeba było czekać w kolejce na wolny stolik.
- O Boże, nie wiem nawet, ilu ich było. Nie spodziewałyśmy się takiego odzewu - mówiła, biegając między piecem, na którym smażyła naleśniki, a bufetem, na którym przygotowywała chłodnik.
Restauracja czynna jeden dzień, czyli z angielska Restaurant Day, to akcja zapoczątkowana przez Skandynawów. Jadłodajnie urządza się nie tylko w domach, ale i w biurach, parkach czy ogrodach. Oczywiście jedzenie musi być domowe, przygotowywane własnoręcznie i na miejscu.
Tak też było w Łodzi. W garnkach bulgotały pomidorowa i brokułowa, gotowały się ziemniaki i makaron.
- Jako doświadczona gospodyni mogę tylko pochwalić - mówi Maria Kucharczyk, która wybrała się na obiad z rodziną. - Dziewczyny gotują z sercem, smacznie. Widać, że lubią to robić i potrafią. Podziwiam je, że organizacyjnie dały radę.
Grażyna Mikulska nie ma wykształcenia gastronomicznego, jest prawnikiem. Kuchenne doświadczenie zdobywa, przygotowując kolacje dla znajomych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA
- Tak NAPRAWDĘ żyje matka dziecka Kevina, co z pieniędzmi od faceta Roksany?