Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jaką kawę piją łodzianie? Jakiej kawy nie lubią?

(jed)
Katarzyna Kapela, właścicielka kawiarni Tubajka w parku Źródliska opowiada o kawie.

Jaka jest wasza kawa?

Pochodzi z łódzkiej palarni i za każdym razem jest nieco inna w smaku, choć dominuje ten czekoladowo-orzechowy. Składa się na to rodzaj ziaren, ich pochodzenie, to jak się palą. W rezultacie każda kawa jest inna. My parzymy ją w starym ekspresie E 61 Legend sprzed 70 lat na sposób włoski, dla nas najbardziej klasyczny i najlepszy. Kawę parzymy pod ciśnieniem, ale wszystko musimy ustawiać ręcznie. Naszych baristów musimy sami wszystkiego nauczyć, bo ten ekspres jest specyficzny.

Łatwo jest zepsuć kawę?

Bardzo łatwo. Wystarczy użyć zwietrzałych ziaren. Dlatego warto kupować mniejsze opakowania, nawet jeśli zapłacimy więcej, to mamy pewność, że zużyjemy ją nim straci swój aromat. Świeża kawa w trakcie mielenia i parzenia uwalnia swoje olejki eteryczne, które wpływają na jej jakość.

Jak zrobić idealną kawę w domowych warunkach?

Nikt jeszcze nie wymyślił lepszego ekspresu do kawy niż włoska kawiarka, choć profesjonalny sprzęt do kawiarni też parzy dobrą kawę. W domowych warunkach warto jednak zaopatrzyć się we włoską kawiarkę na jedno lub więcej porcji espresso.

Nie każdy lubi espresso, Polakom wydaje się, że taka porcja za mała. Lubimy pić duże porcje tego napoju.

Oczywiście możemy przygotować dowolny rozmiar kawy według naszych upodobań. Włosi preferują espresso i to jest taka wyjściowa porcja. Możemy ją rozcieńczyć gorącą wodą, mlekiem zimnym lub ciepłym, dodać lód w kostkach i syropy smakowe. Jak mamy dobrą bazę, każda kawa wyjdzie nam bardzo dobrze.

A jakie kawy zamawiamy w kawiarni?

W upały królują dwie szkoły. Jedna preferuje kawę na zimno z lodem lub zimnym mlekiem jako napój lub z dodatkiem lodów, bitej śmietany w formie deseru. Druga grupa wybiera czarną gorącą kawę.

Jakie są nasze ulubione smaki?

Na pierwszym miejscu jest waniliowy. Od niedawna króluje słony karmel, ale bardzo dobra jest kawa z gorzkim tonikiem. To zaskakujące połączenie świetnie sprawdza się w czasie upalnych dni.

W kawiarni zwykle wybieramy kawę a nie herbatę. Czemu?
Kawa wydaje nam się czymś szczególnym i wyjątkowym. Herbatę pijemy do posiłków, na kawę się umawiamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany