Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne racuchy. Prosty przepis na racuchy drożdżowe. Tani i smaczny obiad! Babcine racuchy z jabłkami na mleku 08.10.21

Andrzej Beck
Andrzej Beck
Prosty przepis na racuchy. Racuchy z jabłkami na drożdżach na mleku. Tani i pyszny obiad! Przepis babci na tradycyjne racuchy 23.08.21
Prosty przepis na racuchy. Racuchy z jabłkami na drożdżach na mleku. Tani i pyszny obiad! Przepis babci na tradycyjne racuchy 23.08.21
Tradycyjne racuchy. Prosty przepis na racuchy drożdżowe. Tani i smaczny obiad! Babcine racuchy z jabłkami na mleku. Tani i pyszny obiad! Prosty przepis na tradycyjne racuchy. Pamiętacie, jak smażyła je babcia, jaki zapach unosił się wtedy w kuchni? A robiliście z bratem/siostrą zawody, kto zje ich więcej? Placki/racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem, ale nie ma żadnego powodu – jeśli jesteśmy w miarę zdrowi - by nie uprzyjemniać sobie nimi życia również teraz, bez względu na to, czy macie lat 30 czy 70.

Placki czy racuchy?

Wiele osób używa tych określeń zamiennie. Słownik Języka Polskiego PWN podaje, że racuch to „placek z ciasta drożdżowego smażony na tłuszczu”, placek zaś, to „płaskie, słodkie ciasto, pieczone często z różnymi dodatkami” lub „niewielki, pieczony lub smażony krążek z mąki, kartofli itp.”. Różnica jest więc taka, że placki – w przeciwieństwie do racuchów - nie muszą być z ciasta drożdżowego i mogą być pieczone, a nie smażone.

Prosty przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 7 g suchych drożdży, szklanka mleka (lub kefiru), 3 łyżki cukru (drobnego), 2 średnie jabłka.
Jajka wyjąć z lodówki wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Wszystkie składniki – poza jabłkami ­ wymieszać w misce i przez kilka minut wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być gęste. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przed samym smażeniem obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę
(1x1 cm), dodajemy do ciasta, mieszamy.
Racuchy smażymy na dużej patelni (na średnim ogniu), na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką (ponieważ będzie się ciągnęło i kleiło, łyżkę można moczyć w zimnej wodzie albo pomóc sobie drugą łyżką). Po 2-3 minutach przewracamy racuchy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty (do zarumienienia). Wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Drożdżowe racuchy z jabłkami gotowe!
Smacznego!

Przepis na placki z jabłkami bez dodatku drożdży

Potrzebne będą 2 jabłka, jedno jajko, 200 ml mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka zwykłego cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i mieszamy. Następnie dodajemy mleko i jajko i ponownie mieszamy, aż znikną grudki. Jabłka obieramy i przecieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki dzielimy wzdłuż na pół i kroimy na poprzeczne plasterki. Starte lub pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (może być olej kokosowy lub inny olej roślinny albo masło klarowane), nakładając ciasto z jabłkami łyżką na patelnię. Kształt i wielkość placuszków zależą wyłącznie od naszej fantazji. Smażymy je na średnim ogniu, aż uzyskają złoty kolor (ok.1,5 minuty z każdej strony). Wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany