Jak zrobić pyszną kawę w świątecznym wydaniu

(lb)
Aromat korzennych przypraw przeplatający się z cytrusowymi nutami, to nieodłączny zapach Bożego Narodzenia. Wyraziste składniki można wykorzystać przygotowując napoje kawowe.

We Włoszech, gdzie kultywowany jest zwyczaj rodzinnego spaceru na Pasterkę, przed wyjściem przyrządza się rozgrzewające espresso. Dzięki zawartości aktywnych składników, doskonale sprawdza się jako naturalny środek na trawienie. Inną funkcję przypisują kawie mieszkańcy Grenlandii. Stanowi ona główny punkt tzw. Kaffemikker, czyli świątecznych spotkań w gronie przyjaciół. Podczas składania życzeń pija się kawę, najczęściej w rozgrzewającej wersji z dodatkiem alkoholu - odrobiną podgrzanej whisky, meksykańskiego rumu oraz owocowego likieru. Całość ozdabia bita śmietana.

Pomarańcza i imbir to wzmacniające połączenie, które doskonale sprawdzi się podczas zimowych mrozów. Oprócz intensywnego aromatu wyróżnia się właściwościami rozgrzewającymi oraz przeciwzapalnymi. Przygotowując świąteczną kawę warto wzbogacić ją czekoladą.

W rondelku przyrządzamy gorącą czekoladę dodając do niej odrobinę świeżo startego imbiru oraz skórkę pomarańczy. Po przyrządzeniu, wlewamy 40 ml do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy 25 mililitrów kawy z ekspresu oraz mleczną piankę. Całość ozdabiamy bitą śmietaną i posypką kakaową.

Do przyrządzenia świątecznego Latte Macchiato wykorzystać możemy zarówno gotową przyprawę, jak i samodzielnie przygotowaną mieszankę cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kakao, ziela angielskiego, imbiru oraz pieprzu.

Klasyczną, włoską propozycję, czyli cappuccino, warto w okresie świąt wzbogacić orzechami. Zmielone na gładki pył bakalie możemy dołączyć do mieszanki jeszcze przed parzeniem. Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie orzechów do cappuccino jako wykończenia. Po wlaniu do filiżanki espresso i mlecznej pianki, jej wierzch obsypujemy obficie grubo zmielonymi orzechami.
Pobudzające właściwości espresso wzmocnimy poprzez dodanie do niego anyżu. By  zbalansować specyficzny smak, warto dodać do napoju także świeże ziarenka laski wanilii.

CZYNNE SKLEPY W WIGILIĘ I ŚWIĘTA 2015. DO KTÓREJ SĄ OTWARTE MARKETY?

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bunia

Jeszcze do niedawna nie zdawałam sobie sprawy, że jest tak wiele przepisów na pyszną kawę. Zazwyczaj parzyłam tzw. "zalewajkę", potem kupiłam ekspres do kawy i zaczęłam szukać pomysłów na jej parzenie. Wiele ciekawych informacji znalazłam np. tutaj: https://www.national-geographic.pl/national-geographic/przepisy-na-kawe-z-roznych-stron-swiata

J
Jagoda

Na pewno skorzystam z propozycji. Organizuję w tym roku święta więc amatorów kawy w moim domu nie zabraknie. Dobrze, że mam własny ekspres do kawy DeLonghi. Planuję jeszcze zaparzyć kawę według przepisu: https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-po-wiedensku-czyli-napoje-i-desery-kawowe-na-bazie-espresso

m
marianek

locka to dziwka i niechciany bękart

Dodaj ogłoszenie