Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszną kawę w świątecznym wydaniu

(lb)
Aromat korzennych przypraw przeplatający się z cytrusowymi nutami, to nieodłączny zapach Bożego Narodzenia. Wyraziste składniki można wykorzystać przygotowując napoje kawowe.

We Włoszech, gdzie kultywowany jest zwyczaj rodzinnego spaceru na Pasterkę, przed wyjściem przyrządza się rozgrzewające espresso. Dzięki zawartości aktywnych składników, doskonale sprawdza się jako naturalny środek na trawienie. Inną funkcję przypisują kawie mieszkańcy Grenlandii. Stanowi ona główny punkt tzw. Kaffemikker, czyli świątecznych spotkań w gronie przyjaciół. Podczas składania życzeń pija się kawę, najczęściej w rozgrzewającej wersji z dodatkiem alkoholu - odrobiną podgrzanej whisky, meksykańskiego rumu oraz owocowego likieru. Całość ozdabia bita śmietana.

Pomarańcza i imbir to wzmacniające połączenie, które doskonale sprawdzi się podczas zimowych mrozów. Oprócz intensywnego aromatu wyróżnia się właściwościami rozgrzewającymi oraz przeciwzapalnymi. Przygotowując świąteczną kawę warto wzbogacić ją czekoladą.

W rondelku przyrządzamy gorącą czekoladę dodając do niej odrobinę świeżo startego imbiru oraz skórkę pomarańczy. Po przyrządzeniu, wlewamy 40 ml do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy 25 mililitrów kawy z ekspresu oraz mleczną piankę. Całość ozdabiamy bitą śmietaną i posypką kakaową.

Do przyrządzenia świątecznego Latte Macchiato wykorzystać możemy zarówno gotową przyprawę, jak i samodzielnie przygotowaną mieszankę cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kakao, ziela angielskiego, imbiru oraz pieprzu.

Klasyczną, włoską propozycję, czyli cappuccino, warto w okresie świąt wzbogacić orzechami. Zmielone na gładki pył bakalie możemy dołączyć do mieszanki jeszcze przed parzeniem. Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie orzechów do cappuccino jako wykończenia. Po wlaniu do filiżanki espresso i mlecznej pianki, jej wierzch obsypujemy obficie grubo zmielonymi orzechami.
Pobudzające właściwości espresso wzmocnimy poprzez dodanie do niego anyżu. By  zbalansować specyficzny smak, warto dodać do napoju także świeże ziarenka laski wanilii.

CZYNNE SKLEPY W WIGILIĘ I ŚWIĘTA 2015. DO KTÓREJ SĄ OTWARTE MARKETY?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany