Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę. Domowa pizza [SPRAWDZONY PRZEPIS, zdjęcia]

ab
Na pizzę najczęściej wybieramy się do pizzerii, bo tam wydaje się być najsmaczniejsza. My jednak chcemy podzielić się z Wami przepisem na pyszną, chrupiącą domową pizzę. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecamy i życzymy smacznego. Sekretem dobrej pizzy jest oczywiście ciasto, składniki na niej to indywidualny wybór.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Składniki na pizzę:

  • 0,7 kg pieczarek (masło do duszenia)
  • 1 cebula
  • szynka lub inne wędliny (salami, kabanosy, wedle uznania)
  • papryka czerwona, żółta, zielona (będzie kolorowo)
  • ser żółty
  • oregano
  • Jak ktoś lubi, to ananasy, warzywa, pomidory, oliwki, brokuły, owoce morza (każdy kładzie na pizzę, co lubi)

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano


Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • szczypta pieprzu i soli do smaku

Sposób przygotowania:**Zacznijmy od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuszczamy w oliwie, unikniemy wtedy grudek. Z podanych składników wyrabiamy w misce ciasto. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy na stolnicy lub blacie, zagniatamy na gładką, elastyczną masę. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką.

Ciasto wyrabiamy około 10 minut, tak aby dostało się tam jak najwięcej pęcherzyków powietrza i było elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem.

Gdy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je tak, aby pokryło dużą blachę. Blachę smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy ostrożnie ciasto, by się nie porwało. Następnie nakłuwamy kilkanaście razy widelcem i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.

W tym czasie kroimy w kosteczkę pieczarki i cebulkę i dusimy na maśle na patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie wędliny kroimy na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, sosem pomidorowym własnej roboty, przetartymi pomidorami lub keczupem (wedle uznania) i posypujemy oregano i bazylią.

Na sos pomidorowy nakładamy uduszone pieczarki, pokrojone wędliny i dowolne warzywa. Na końcu posypujemy pizzę obficie serem żółtym.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na środkową półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać.

Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor i rozpuszczony ser. Nie zaszkodzi sprawdzić poziomu upieczenia ciasta za pomocą patyczka.

SMACZNEGO!

WALENTYNKI 2018, WIERSZYKI NA WALENTYNKI, MIŁOSNE WIERSZYKI, SMSY DLA ZAKOCHANYCH, WIERSZYKI DLA ZAKOCHANYCH

WALENTYNKI 2018. Top 10 pomysłów na walentynkowy prezent

](http://www.expressilustrowany.pl/ "POGODA NA TRZY DNI FILM

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
PIzzerman

50 g drożdży na 0,5 mąki? To będzie drożdżami aż śmierdziało. Jajko do pizzy też niepotrzebne. NIE PRÓBUJCIE TEGO!!!!!!!

O
Olek
Najważniejsze to dobre wypieczenie pizzy. Ja ostatnio kupiłam piec G3Ferrari z domowypiecdopizzy i ciasto jest pyszne! Nie może się równać z taką pizzą z piekarnika. Jednak 400 stopni robi swoje :D
L
Lilia89
Dobry przepis to jedno, a sposób wypiekania pizzy to drugie. Ja ostatnio kupiłam piec do pizzy i takie ciasto z niego, a z piekarnika to niebo, a ziemia! Ciasto robię praktycznie tylko z mąki, wody i oliwy, a pizza wychodzi super. Cena w sumie też nawet ok. Ja akurat zdecydowałam się na piec G3Ferrari z polecenia przyjaciółki na stronie domowypiecdopizzy no i muszę powiedzieć, że to były dobrze wydane pieniądze. Nie ma nic lepszego niż oglądanie serialu i jedzenie pizzy, po którą nie trzeba było wychodzić z domu ;)
m
marianek
już zmądrzałem i nie będę pisał głupot. przepraszam.
x
xyz
Nie rozumiem co macie do przepisu... A co do grubego ciasta moze akurat autor zdjęć lubi pizze na grubym cieście.
Zamiast jechać po tym jak to nie lubicie grubego ciasta to moze pomyślcie, że i tak to sami robicie.. wiec mozęcie ciasto rozrobić nawet na 3mm grubosci a nie na centyemtr/dwa jak na zdjęciu.. Czasami nie rozumiem ludzi...

Zreszta pamietajmy - im wiecej skąłdników tym pizza cięższa więc musi być grubsze ciasto bo trójkacik pizzy gdy go podniesiemy nie powinien się uginać pod ciężarem dodatków a byc ciagle prosty. Wiec jak ktoś nawali na pizze kilogram pieczarek, pol kilo wędlin/miesa i mase sera to ciasto nie mozę mieć grubości kartki papieru bo wszystko pięknie z tego zleci ;)
z
zielińscy
przepis na -więcej ciasta i mniej dodatków / bo tanio/ od cioci kloci dziękujemy nie skorzystamy
C
CLEO
Nie lubię pizzy na grubym cieście...dziękuję, postoję...
m
marianek
limanka kupuje pizze na mecie
...
przecież to jakaś kpina ten przepis...
Dodaj ogłoszenie