MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Oto tradycyjny przepis jak u babci. Wyjdą pulchne, złociste i wypełnione po brzegi owocami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe racuchy z jabłkami to prawdziwie domowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami to prawdziwie domowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami to wyśmienity i tradycyjny deser. Robię je zawsze, gdy mam ochotę na sprawdzony przysmak, przypominający lata dzieciństwa. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem, dżemem lub rozpuszczoną czekoladą. Przekonaj się i wypróbuj przepis na racuchy z jabłkami.

W skrócie

Deser z jabłkami. Sprawdzony przepis

Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszną przekąskę lub smaczny deser. Podaj je posypane odrobiną cukru pudru lub posmarowane dżemem. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie do nich czekoladowego sosu. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w 100 ml podgrzanej śmietanki kremówki. Jeśli lubisz ciekawe i nietypowe smaki, to dodaj do sosu także odrobinę chili.

Przepis an drożdżowe racuchy z jabłkami

Czas przygotowania: ok. 50 minut + smażenie.
Liczba porcji: na ok. 20 racuchów.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 400 g kefiru,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie cukier puder.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić racuchy z jabłkami na drożdżach?

Przygotowanie:

  1. W miseczce roztarłam drożdże z łyżką cukru. Dodałam odrobinę mleka i szczyptę mąki. Odstawiłam, by drożdże podrosły.
  2. W dużej misce wymieszałam jajka z cukrem waniliowym, mlekiem i kefirem.
  3. Dodałam podrośnięty zaczyn drożdżowy i przesianą mąkę, wymieszałam dużą łyżką.
  4. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. Umyłam jabłka, obrałam i pokroiłam w kostkę.
  6. Dodałam jabłka do ciasta i ponownie odstawiłam na 15 minut.
  7. Na patelni rozgrzałam olej. Kładłam po dwie łyżki ciasta.
  8. Smażyłam racuszki z obu stron na złoty kolor.
  9. Gotowe przełożyłam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Przed podaniem posypałam racuszki cukrem pudrem.

Może cię także zainteresować:

Smak dzieciństwa, czyli prawdziwy comfort food

Comfort food to popularny od dłuższego czasu kulinarny trend, polegający na przygotowywaniu potraw, które poprawiają humor i mają wartość sentymentalną, nostalgiczną. Takie smaki, znane z dzieciństwa czy potraw przygotowywanych w rodzinnym domu, nigdy nie wychodzą z mody i z pewnością potrafią przywołać miłe wspomnienia.

Jeśli masz ochotę na obiad w stylu comford food to przygotuj sobie prostą i sycąca zapiekankę makaronową z serem.

Na słodko polecamy tradycyjny przepis na pyszne naleśniki z jabłkami, które dla wielu kojarzą się z błogimi latami dzieciństwa. Świetnie smakują także twarogowe placuszki. Deser ten łączy w sobie smak sernika i szarlotki.

Drożdżowe racuchy z jabłkami to prawdziwie domowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Oto tradycyjny przep...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak zrobić puszyste racuchy z jabłkami? Oto tradycyjny przepis jak u babci. Wyjdą pulchne, złociste i wypełnione po brzegi owocami - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany