1/9
Najlepsze ogórki małosolne
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
2/9
1. Wybór nieodpowiednich ogórków
Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami.
3/9
2. Ogórki bez wymoczenia w wodzie
Ogórki trzeba wymoczyć. Umyj je i zalej zimną wodą. Odstaw na ok. 3 godziny. Dzięki temu będą jędrne.
4/9
3. Nieodpowiednie przyprawy
Do zrobienia ogórków małosolnych użyj tylko świeżych przypraw. Najlepiej pasuje: świeży czosnek, listek laurowy, nasiona gorczycy, korzeń chrzanu i baldaszki kopru.