Spaghetti alla puttanesca - przepis
Składniki na spaghetti alla puttanesca:
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 20 min)
250 g makaronu
6 filecików anchois
pół szklanki czarnych oliwek
łyżeczka kaparów
ząbek czosnku
300g pomidorów z puszki lub obranych pomidorów świeżych
chili w płatkach
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od posiekania oliwek i anchois - fileciki anchois dodatkowo rozetrzyj widelcem na pastę. Następnie rozgrzej na patelni olej, podsmaż czosnek, oliwki i anchois. Dodaj płatki chili i wlej pomidory. Całość pogotuj kilka minut. Podawaj z makaronem. Możesz posypać całość świeżą bazylią.
Sos napoli - przepis
Składniki na sos napoli:
(porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 30 min)
250 g makaronu
300 pomidorów z puszki lub świeżych
cebula
ząbek czosnku
ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
szczypta soli i pieprzu do smaku
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki lub świeże pomidory obrane ze skórki i bez gniazd nasiennych. Duś na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodaj bazylię, oregano i tymianek oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z makaronem i startym parmezanem.
Makaron z domowym sosem może stanowić pyszne, pożywne i aromatyczne danie.