Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lukier? Prosty przepis

ei24
MARCIN OLIVA SOTO / POLSKAPRESSE
Jak zrobić lukier? Nic prostszego.

1. Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru (najlepiej przesianego przez sitko), soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody.

2. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.

3. Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru.

4. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.

5. Tak przygotowany lukier najlepiej wykorzystać od razu. Z podanej ilości składników, lukru wystarczy na polukrowanie co najmniej jednej dużej baby wielkanocnej lub wielu małych babeczek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany