Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lukier na pierniki? Przepis na lukier na pierniki. Biały lukier to idealna dekoracja świątecznych pierników

(LS)
Jak zrobić lukier na pierniki? Przepis na lukier na pierniki. Biały lukier to idealna dekoracja świątecznych pierników
Jak zrobić lukier na pierniki? Przepis na lukier na pierniki. Biały lukier to idealna dekoracja świątecznych pierników Polska Press
Jak zrobić lukier na pierniki? Biały lukier to idealna dekoracja na świąteczne pierniki. Lukier nie tylko dobrze smakuje, dodaje także ciasteczkom uroku. Jeśli zrobiłeś już bożonarodzeniowe pierniki i nie chcesz ich zepsuć, zrób biały lukier według przepisu umieszczonego poniżej. Oto przepis na lukier na pierniki. Smacznego!

Jak zrobić lukier na pierniki? Składniki

Do zrobienia lukru na pierniki potrzebujesz:

  • 1 białko
  • około 1,5 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie trochę wody mineralnej

Przepis na lukier na pierniki. Sposób przygotowania

Przez około 30 sekund białko należy ubić delikatnie mikserem - do momentu lekkiego spienienia.
Następniej przesiej cukier puder i ucieraj razem z białkiem. Wykorzystaj do tego końcówkę „haki” w mikserze lub mieszadło, jeśli używasz miksera planetarnego). Ucieraj przez ok. 15-20 minut. Lukier będzie gotowy, gdy konsystencja będzie gładka i lśniąca.

Biały lukier na świąteczne pierniki Jak sprawdzić, czy lukier nam wyszedł?

Lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki - wtedy wiemy, że uzyskaliśmy idealną konsystemncję. Jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukier puder i ponownie utrzyj. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj odrobinę wody. W tym drugim przypadku musisz być bardzo ostrożny. Woda bardzo rozrzadza lukier.

Lukier na pierniki - jak zrobić przepis

Najlepiej zabierz się za lukrowanie pierników od razu. To, co zostało schowaj do lodówki i przykryj sreberkiem. Jak lukrować pierniki?
Wystarczy mieć papier do pieczenia i gunkę recepturkę. Wytnij kwadratowy fragmnet papieru i ukształtuj go w róg. Łyżeczką napełnik powstały róż, a końcówkę zawiąż recperturką. Na koniec nożyczkami utnij dziubek rożka i zabierz się za lukrowanie...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany