Jak zrobić domowe masło? Przepis jest bajecznie prosty

Materiał informacyjny Kenwood
Ciepłe i chrupiące pieczywo, świeża wędlina, warzywa i domowe masło to przepis na idealne śniadanie. Wszystkie te produkty kupisz w osiedlowym sklepiku, problem pojawia się jednak przy ostatnim składniku. Musisz wiedzieć, że wbrew ogólnemu przekonaniu, zrobienie domowego masła jest bardzo proste. Sprawdź, co powinieneś przygotować i jak zabrać się do ubijania. W artykule znajdziesz także przepisy wegańskie i porównanie sprzętów, które pomogą w przygotowaniu masła.

Jak zrobić domowe masło? Czego potrzebujemy?

Nie każde masło, które znajdziemy na rynku, może być określane tym mianem. Należy pamiętać, że to prawdziwe, powinno zawierać przynajmniej 80% tłuszczu mlecznego. Produkty, które znajdziemy na półkach sklepowych bardzo często, po przeanalizowaniu składu, okazują się być miksem tłuszczowym. Producenci zastępują tłuszcz mleczny tańszym odpowiednikiem – olejem roślinnym, często dodają też aromaty, barwniki i emulgatory.

Proces przygotowywania masła kojarzy się z babcią, sielską wsią i długimi godzinami spędzanymi na ubijaniu tradycyjną metodą. Owszem, wciąż robione jest właśnie w ten sposób, ale można je przygotować o wiele szybciej i sprawniej.

Jak zrobić masło domowe? Potrzebna będzie śmietana lub wiejskie mleko oraz urządzenie, takie jak blender, mikser lub robot kuchenny, które pomogą nam w ubijaniu. Czas przygotowania domowego masła uzależniony jest od jakości śmietany i sprzętu, który będziemy wykorzystywać.

Jak zrobić masło z mleka?

Do zrobienia domowego masła potrzebna jest śmietana, dlatego nie uda nam się przygotować go z mleka krowiego dostępnego w sklepach. Można kupić je jednak w gospodarstwie rolnym, gdzie nie jest poddawane pasteryzacji.

Jak zrobić masło z wiejskiego mleka? Powinniśmy wstawić je do lodówki na 12 do 24 godzin, a pod wpływem siły ciężkości, cząsteczki tłuszczu wzniosą się do góry i stworzą warstwę śmietany gotowej do użycia. Schłodzony produkt przelewamy do słoika lub butelki i szczelnie zakręcamy, a następnie potrząsamy energicznie aż do oddzielenia się grudek masła.
Do ubijania domowego masła możemy wykorzystać również urządzenie takie jak blender czy robot kuchenny.

Jak zrobić masło ze śmietany?

Do przygotowania kostki domowego masła potrzebujemy około 600 g tłustej i schłodzonej śmietany. Nie powinna być za zimna, bowiem wtedy proces ubijania może się znacznie przedłużyć.

Wielbiciele słonego masła mogą przygotować również szczyptę soli, którą dodaje się do ubijanej śmietany. Najprostszym urządzeniem, które pomoże nam w ubijaniu masła, jest zakręcany słoik lub butelka, ale jeśli dysponujemy blenderem, mikserem lub robotem kuchennym, proces ten będzie trwał zdecydowanie krócej.

Tłustą śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy ją do momentu oddzielenia się masła od maślanki. Najpierw otrzymamy bitą śmietanę, po chwili zaczną wytrącać się małe grudki i płyn. Po kilku - kilkunastu minutach ubijania, w naczyniu pojawi się masło. Należy je wtedy przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Maślankę możemy wykorzystać do ciasta drożdżowego, wypieku chleba lub babeczek.

Domowe masło ugniatamy w kulkę i odstawiamy do lodówki. Gdy nieco stężeje, będzie gotowe do rozsmarowania na chrupiącym pieczywie i przygotowania ulubionej kanapki.

Z jakiej śmietany zrobić masło?

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów śmietany, trzeba jednak pamiętać, że nie każdą będzie można wykorzystać do przygotowania domowego masła. Najlepiej nadaje się ta ekologiczna, prosto z gospodarstwa rolnego, nie zawsze mamy jednak możliwość jej zakupu.

W takim razie z jakiej śmietany zrobić masło? Z tej, która ma najwięcej tłuszczu i charakteryzuje się najlepszą jakością. To, jak będzie smakowało masło, zależy właśnie od użytej w nim śmietany, dlatego minimalna zawartość tłuszczu powinna przekraczać 30%. Najlepiej kupić więc śmietankę 36% lub 42% tłuszczu, w której składzie powinna znajdować się wyłącznie śmietana. Niektórzy producenci dodają do produktu żywe kultury bakterii mlekowych, to jedyny dopuszczalny składnik, który nie popsuje jej jakości.

Jak się robi masło czosnkowe?

Smak domowego masła możemy wzbogacić grubą mieloną solą, ziołami lub czosnkiem.
Jak zrobić masło czosnkowe do bagietki? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy do 100 g miękkiego masła dodać około 2-3, przeciśniętych przez praskę lub drobno pokrojonych ząbków czosnku i dokładnie wymieszać. W zależności od tego, jaką intensywność smaku i aromatu lubimy, możemy dodać go nieco więcej.

Smak wzbogaci szczypta soli i pieprzu, a także świeżo posiekany koperek lub natka pietruszki. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki. Takie masło idealnie nadaje się do przygotowania domowej, czosnkowej bagietki.

Jak zrobić masło klarowane?

Klarowanie to proces, w którym masło jest oczyszczane z pozostałości białka, dzięki czemu uzyskiwany jest tłuszcz w czystej postaci. Dzięki temu masło się nie przypala, nadaje natomiast potrawom niesamowitego smaku i można je przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Ma ono bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – masło klarowane możemy wykorzystać do smażenia, gotowania lub pieczenia. Możemy je kupić lub zrobić własnoręcznie w domu. Najlepiej użyć do tego celu domowe masło, a kostka ze sklepu, powinna mieć min. 82% tłuszczu.

Jak zrobić masło klarowane? Wrzucamy kostkę masła do rondelka i powoli podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masło całkowicie się roztopi, na wierzchu powinna pojawić się biała pianka – kazeina. Całą warstwę zdejmujemy łyżką, a zawartość rondelka przelewamy do innego naczynia i filtrujemy za pomocą gazy, sitka lub ściereczki. Dzięki temu dokładnie oczyścimy masło, które będzie gotowe do późniejszego użycia.

Jak zrobić masło z awokado?

Masło w wersji wegetariańskiej możemy przygotować z awokado. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, będzie idealne jako zamiennik klasycznej wersji. Awokado bogate jest w witaminy, mikroelementy, kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, a najwięcej korzyści daje spożywanie go na surowo.

Do przygotowania masła z awokado potrzebny jest jeden dojrzały owoc, sok z połowy cytryny i szczypta soli morskiej. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Aby wzbogacić jego smak, można dodać przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę kurkumy lub posiekaną papryczkę chili.

Jak zrobić masło blenderem?

Domowe masło możemy przygotować za pomocą blendera ręcznego, czyli niewielkiego i poręcznego urządzenia, które pomoże nam ubić śmietanę. Aby ubić z jego pomocą masło, potrzebujemy jednak wysokiego naczynia, do którego wlejemy tłustą śmietanę, zapobiegając jej rozchlapywaniu podczas samej pracy. Po kilkunastu minutach ubijania powinniśmy zauważyć oddzielanie się grudek masła. Musimy mocno trzymać naczynie, ponieważ w pewnym momencie masło zbije się w kulkę i może wytrącić nam je z rąk. Trzeba jednak zaznaczyć, że blender powinien mieć dużą moc, te najsłabsze poradzą sobie wyłącznie z siekaniem ziół.
Sprawdź, jak wybrać najlepszy blender: Jak wybrać blender? Który kupić? Ręczny? Kielichowy? Jaki najlepszy?

Jak zrobić masło mikserem?

Domowe masło możemy przygotować również z pomocą miksera. Najprościej będzie to zrobić, gdy urządzenie wyposażone jest w specjalną misę obrotową. Wystarczy wlać do niej odpowiednią ilość tłustej śmietany i uruchomić mikser, najpierw na niższych obrotach, stopniowo je zwiększając. W kilkanaście minut, powinniśmy mieć gotowe domowe masło, które wystarczy oddzielić od maślanki, uformować, a następnie włożyć do lodówki.

Jeśli szukasz najlepszego miksera wielofunkcyjnego, sprawdź ranking blogerów 2019: Najlepszy mikser kuchenny - ranking blogerów

Jak zrobić masło w robocie kuchennym?

Zdecydowanie najprostszym sposobem na przygotowanie domowego masła, jest użycie w tym celu planetarnego robota kuchennego. To wielofunkcyjne urządzenie o dużej mocy, wyposażone jest w specjalną misę i system planetarny. Dzięki niemu, mieszadła działają wielokierunkowo – obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale także wokół misy. Dołączona do zestawu końcówka do ucierania pozwoli przygotować pyszne, domowe masło w kilka minut.

Śmietanę wlewamy do misy i włączamy robota, gdy masło będzie gotowe, usłyszymy specyficzny dźwięk bryłek tłuszczu. Robot kuchenny to uniwersalne urządzenie, które ułatwi nam przygotowywanie wielu potraw. Przy zakupie maszyny warto jednak zwrócić uwagę na prędkość obrotową, moc i jakość sprzętu.

Jak wybrać robot kuchenny z misą? Sprawdź ranking najlepszych urządzeń: Jak wybrać robot kuchenny z misą? Przegląd i ranking najlepszych


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie