Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić czekoladowe trufle? [PRZEPIS]

(opr. mr)
Trufle przygotowujemy z mlecznej i gorzkiej czekolady.
Trufle przygotowujemy z mlecznej i gorzkiej czekolady.
W karnawale bardziej niż zazwyczaj objadamy się słodyczami. Oto przepis na czekoladowe trufle z migdałami i suszoną żurawiną.

Składniki:

100 g miękkiego masła

100 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

100 g cukru pudru

100 g żurawiny z sokiem z granatu

100 g migdałów

75 g orzechów włoskich

gorzkie kakao do obtoczenia

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, czyli w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, a następnie lekko ostudzić. Masło pokroić w drobną kostkę, utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po łyżce letniej czekolady. Nie przestawać miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do masy dodać żurawinę i całość odstawić do lodówki na godzinę.

Ze schłodzonej masy uformować kulki: nabrać masę łyżeczką i obtoczyć w dłoniach, a następnie w kakao, zmieszać z posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany