Jak zaoszczędzić w kuchni, czyli... co przygotować z resztek jedzenia

(opr. izj)
Wykorzystywanie resztek jedzenia z poprzedniego dnia jest doskonałym sposobem na oszczędzanie pożywienia, czasu oraz pieniędzy.

Łodzianie marnują jedzenie. Kilogramy żywności na śmietnikach [FILM]

Większość z nas wyrzuca nawet 1/4 kupowanej żywności, z której mogłyby powstać pyszne potrawy. Resztki z poprzedniego dnia mogą być dobrą bazą dla potraw, które przyrządzimy dnia następnego.
Jeśli chcemy oszczędzać resztki, musimy pamiętać o kilku ważnych aspektach. Jednym z nich jest odpowiednie przechowywanie pozostałej żywności. W ciągu dwóch godzin od ugotowania (najlepiej zanim danie całkowicie wystygnie), należy przełożyć je do czystych pojemników z pokrywką, dzięki czemu pożywienie dłużej zachowa smak i wartości odżywcze. Szybkie schłodzenie pozwoli także zmniejszyć ryzyko pojawienia się bakterii. Pojemniki z resztkami, szczególnie te przechowywane w zamrażarce, warto opatrzyć etykietą z podpisem i datą.

Papryka faszerowana po meksykańsku - przepis

Chleb i warzywa
Do produktów, które najczęściej wyrzucamy, należy suche pieczywo. Zamiast pozbywać się go, wykorzystajmy je do przyrządzenia grzanek do sałatki lub zetrzyjmy na tarce i wymieszajmy ze świeżymi ziołami. Innym rodzajem produktów, które często lądują w koszu, są przejrzałe owoce i warzywa. Wystarczy posłużyć się blenderem, by zamienić je w kremowe koktajle. Idealnym dodatkiem do nich będzie mleko i jogurt. Z przejrzałych warzyw, takich jak np. pomidor, możemy przygotować sos, który wykorzystamy do przyrządzenia pizzy.

Zdrowie z "Expressem" - Chemiczna kuchnia

Ryż i kasza
Na bazie pozostałego po obiedzie ryżu, kaszy czy kuskusu możemy przyrządzić egzotyczne śniadanie, które będzie alternatywą dla kanapek i płatków śniadaniowych. Wystarczy podsmażyć je na patelni wraz z kawałkami owoców, np. bananów, i podać z jogurtem. Produktem, który nadaje się do ponownego wykorzystania są także ziemniaki. To jeden z najbardziej uniwersalnych artykułów spożywczych. Ich pozostałości możemy dodać do zapiekanek, omletów, sałatek i kanapek.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

o
obsrywator

Poczekaj, poczekaj. Jak Ci się polski dobrobyt do d..y dobierze, to zwątpisz w sens życia. Jeszcze trochę te styropianowe darmozjady wszelkiej maści porządzą w tym pierdziszewie ,a i Ty trafisz na śmietnik. Lepiej zapisz sobie instukcje podaną powyżej, bo może Ci się przydać.

/

wyrzucone jedzenie tez się nie marnuje bo żule mają co jeść czasami nie dobrze mi sie robi jak ktoś wyciąga z śmeitnika jedzenie i zaczyna to jeść

Dodaj ogłoszenie