Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zachowywać się w sklepie? Co zaleca inspektor sanitarny pracownikom handlu

Magdalena Jach
Magdalena Jach
13.02.2020 gdanskhipermarket kauland w gdansku otwarty. tlumy kupujacych na zakupach w nowootwartm sklepiefot. przemek swiderski / polska press / dziennik baltycki
13.02.2020 gdanskhipermarket kauland w gdansku otwarty. tlumy kupujacych na zakupach w nowootwartm sklepiefot. przemek swiderski / polska press / dziennik baltycki Przemyslaw Swiderski
Zachowanie bezpiecznej, ok. 1,5-metrowej odległości od rozmówcy, promowanie płatności bezgotówkowych, dostęp do płynu odkażającego, nienoszenie maseczek przez osoby zdrowe - takie zalecenia dla branży handlowej wydały resort rozwoju oraz GIS w związku z koronawirusem.

Ministerstwo Rozwoju oraz Główny Inspektor Sanitarny (GIS) zalecają, by w obiektach handlowych zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra). Placówki handlowe powinny promować płatności bezgotówkowe oraz umieszczać dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach i regularnie je napełniać.

Pracownicy sklepów powinni regularnie i dokładne myć ręce wodą z mydłem lub dezynfekować je środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.). Przedstawiciele placówek handlowych powinni także upewnić się, że klienci i pracownicy mają dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą; muszą też wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak to robić skutecznie. Zaleca również, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
Nie zaleca się też noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe. "Maseczki powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem" - wyjaśniono we wtorkowym komunikacie.

Resort przypomina, że podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką, a potem jak najszybciej wyrzucić ją do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody, lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60 proc.). Powinno się też zwracać uwagę współpracownikom i klientom, aby nie kasłali i nie kichali w kierunku innych osób czy na produkty spożywcze.

Handlowcy powinni też czyścić kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki; muszą być one regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem. Regularnie i starannie sprzątane, z użyciem wody z detergentem, powinny też być toalety czy pomieszczenia wspólne. 

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany