Zimne powietrze opada na dół, dlatego w górnej części lodówki powinny znajdować się produkty, które nie wymagają schłodzenia do niższej temperatury.
Najlepiej przechowywać tam dżemy, powidła lub ciasta. Jest to również odpowiednie miejsce dla przetworów mlecznych – zbyt niska temperatura może zakwasić nasze ulubione jogurty i kefiry. Jeżeli borykamy się z problemem zamarzniętego masła, to najlepszym rozwiązaniem będzie umiejscowienie go z przodu na górnej półce.
Środkowe półki charakteryzują się optymalną temperaturą – powinno się na nich przechowywać nabiał oraz wędliny, a także gotowe do spożycia potrawy – sałatki, przygotowane lub niedokończone dania obiadowe.
Najniższa temperatura panuje na najniższych półkach. Przechowujemy na nich surowe mięso oraz ryby. Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw. Warto jednak pamiętać, aby w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów, ogórków czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu.
Półeczki znajdujące się na drzwiach przystosowane są do przechowywania produktów, które nie potrzebują niskiej temperatury – takich jak musztarda, keczup, majonez, ale również jajka oraz oleje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!