Zimne powietrze opada na dół, dlatego w górnej części lodówki powinny znajdować się produkty, które nie wymagają schłodzenia do niższej temperatury. Najlepiej przechowywać tam dżemy, powidła lub ciasta. Jest to również odpowiednie miejsce dla przetworów mlecznych – zbyt niska temperatura może zakwasić nasze ulubione jogurty i kefiry. Jeżeli borykamy się z problemem zamarzniętego masła, to najlepszym rozwiązaniem będzie umiejscowienie go z przodu na górnej półce.
Środkowe półki charakteryzują się optymalną temperaturą – powinno się na nich przechowywać nabiał oraz wędliny, a także gotowe do spożycia potrawy – sałatki, przygotowane lub niedokończone dania obiadowe.
Najniższa temperatura panuje na najniższych półkach. Przechowujemy na nich surowe mięso oraz ryby. Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw. Warto jednak pamiętać, aby w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów, ogórków czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu.
Półeczki znajdujące się na drzwiach przystosowane są do przechowywania produktów, które nie potrzebują niskiej temperatury – takich jak musztarda, keczup, majonez, ale również jajka oraz oleje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"