Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żur wielkanocny. PRZEPIS Jak przygotować żurek wielkanocny na własnym zakwasie? Przepis na żur na Wielkanoc 2021

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Zakwas na żurek
Zakwas na żurek arch.pryw.
Żur wielkanocny.PRZEPIS Jak przygotować żur wielkanocny na własnym zakwasie? Szefowa kuchni poleca - dziś Wioleta Witkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi zdradza sprawdzony przepis na zakwas, niezbędny do przygotowania wielkanocnego tradycyjnego żuru.

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Dawniej była to prosta strawa biedniejszych warstw społeczeństwa. Gotowano go tylko na zakwasie z mąki żytniej, zabielając mlekiem lub śmietaną, dodając ewentualnie cebulę, ziemniaki lub serwując z chlebem. Wersja niepostna – na wędzonce, mięsie, kiełbasie – dziś jest nam zdecydowanie bliższa.

Na pewno żurek zagości na naszych wielkanocnych stołach. Może korzystając z tego, że wyjątkowo, z konieczności musimy pozostawać w domach, warto przygotować go samodzielnie od początku do końca? Najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie żurek ugotowany na zakwasie domowej roboty. Doda on zupie kwaśnego smaku i aromatu.

Dziś przepis na zakwas oraz na wielkanocny żur poleca Wioleta Witkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych. Uczniowie łódzkiego „Gastronomika” wiedzę i umiejętności przygotowywania między innymi tradycyjnych dań świątecznych zdobywają pod okiem jej oraz całego zespołu nauczycieli szkolnego warsztatu.

ZAKWAS NA ŻUR

  • 100 g mąki żytniej żurkowej (typ 720)
  • 500g wody
  • 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż na pół
  • 2 liście laurowe suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Do czystego naczynia wlać wodę, dodać mąkę żytnią, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie,
wymieszać. Słój przykryć papierowym ręcznikiem, związać sznurkiem lub gumką i odstawić
na 3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej.

ŻUREK WIELKANOCNY PRZEPIS

  • 100 g cebuli
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 grzyby suszone
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 50 g śmietany 18% t

łuszczu

Cebulę, czosnek przesmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Podsmażyć, zalać wodą, dodać grzyby i przyprawy. Gotować 15 minut, następnie wlać zakwas. Dodać chrzan, śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym jajkiem i białą kiełbasą.

Smacznego!

KUCHENNA WAGA DIETETYCZNA – sprawdź kalorie w potrawach świątecznych, zawartość tłuszczu, cukru i białka >> Zobacz modele dostępne w naszym sklepie <<

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany