Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować tanią wigilię. Tania wigilia dla czterech osób

(mj)
Kupujemy 2 kg kapusty kiszonej na stoisku na Górniaku.
Kupujemy 2 kg kapusty kiszonej na stoisku na Górniaku. Maciej Stanik
Wybraliśmy się na zakupy, potrzebne do przygotowania skromnej kolacji wigilijnej dla czterech osób. Postanowiliśmy, że w menu pojawią się tylko podstawowe tradycyjne potrawy: pierogi z kapustą i grzybami, karp smażony, zupa grzybowa, kapusta z grochem, śledzie z cebulką, kluski z makiem i kompot z suszu.

Nie braliśmy pod uwagę dodatków typu: sól, pieprz, cukier, łyżka miodu do klusek z makiem, zakładając, że takie produkty zawsze znajdą się w domu.
Postną zupę grzybową ugotujemy na wywarze z warzywami. Wykorzystamy połowę suszonych podgrzybków. 1,5 kg kapusty przeznaczymy na kapustę z grochem. Pół kilograma kapusty i pozostałe grzyby przeznaczymy na farsz do pierogów. Pierogi ulepimy z 0,5 kg mąki. Zależy, jakie będą duże, ale powinno nam wyjść co najmniej po 6 sztuk na jedną osobę. Reszta mąki przyda się do obtoczenia karpia przed usmażeniem na oleju. Śledzie zrobimy z cebulką w oleju. Ugotujemy też kompot z suszu, do smaku trochę go dosłodzimy. Kluski z makiem natomiast osłodzimy łyżką miodu.

***
Co i za ile kupiliśmy:
2 kg kapusty kiszonej - 6 zł
1 kg mąki uniwersalnej - 2 zł
0,5 kg grochu - 2,50 zł
1 kg cebuli - 2 zł
pęczek włoszczyzny - 3 zł
chleb - 3 zł
0,25 kg maku - 3 zł
0,5 kg śledzi - 8,50 zł
0,25 kg suszu owocowego - 3,50 zł
8 dag suszonych podgrzybków - 16 zł
karp żywy z hipermarketu 2 kg - 24 zł
olej uniwersalny 1 l - 5 zł
makaron łazanki - 3 zł

RAZEM wydaliśmy: 81,50 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany