Jak przyciągnąć gości zielenią - poradnik dla restauratorów z ul. Piotrkowskiej

Piotr Jach
Piotr Jach
Udostępnij:
Z inicjatywy Łódzkiego Centrum Wydarzeń urzędnicy Wydziału Kształtowania Środowiska magistratu opracowali poradnik utrzymania zieleni w ogródkach gastronomicznych. Będzie dystrybuowany wśród restauratorów z ul. Piotrkowskiej, którzy coraz większą uwagę przykładają do tego, by wśród stolików i krzesełek wystawionych na deptaku „Pietryny” było coraz więcej żywej roślinności.

- Pokazujemy, jakie rośliny dobrze rosną w donicach, które z nich będą dobrze prezentować się w różnych porach roku i jak należy je pielęgnować, żeby zawsze wyglądały ładnie. Proponujemy też kilka zestawów roślin, które będą ze sobą współgrać. Od sprawdzonych klasyków, jak np. pelargonie, po bardziej nowoczesne i modne kwietne łąki - mówi Aleksandra Sztuka z Wydziału Kształtowania Środowiska UMŁ.

Materiał dotrze do restauratorów, których ogródki wymagają zmian, albo nie posiadają w ogóle żadnej roślinności. Dodatkowo działania te wesprze akcja promocyjna Łódzkiego Centrum Wydarzeń, a także konkurs na najpiękniejszy ogródek na Piotrkowskiej, organizowany przez portal dla miłośników jedzenia na mieście, Jemy w Łodzi. W konkursie wytypowano najbardziej zadbane restauracyjne ogródki, które następnie poddane zostaną ocenie łodzian za pośrednictwem Facebooka, a także jury organizatora.

Pogoda na dzień (15.07.2020) - ŁÓDZKIE:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie