Jak przyciągnąć gości zielenią - poradnik dla restauratorów z ul. Piotrkowskiej

Piotr Jach
Piotr Jach
Z inicjatywy Łódzkiego Centrum Wydarzeń urzędnicy Wydziału Kształtowania Środowiska magistratu opracowali poradnik utrzymania zieleni w ogródkach gastronomicznych. Będzie dystrybuowany wśród restauratorów z ul. Piotrkowskiej, którzy coraz większą uwagę przykładają do tego, by wśród stolików i krzesełek wystawionych na deptaku „Pietryny” było coraz więcej żywej roślinności.

- Pokazujemy, jakie rośliny dobrze rosną w donicach, które z nich będą dobrze prezentować się w różnych porach roku i jak należy je pielęgnować, żeby zawsze wyglądały ładnie. Proponujemy też kilka zestawów roślin, które będą ze sobą współgrać. Od sprawdzonych klasyków, jak np. pelargonie, po bardziej nowoczesne i modne kwietne łąki - mówi Aleksandra Sztuka z Wydziału Kształtowania Środowiska UMŁ.

Materiał dotrze do restauratorów, których ogródki wymagają zmian, albo nie posiadają w ogóle żadnej roślinności. Dodatkowo działania te wesprze akcja promocyjna Łódzkiego Centrum Wydarzeń, a także konkurs na najpiękniejszy ogródek na Piotrkowskiej, organizowany przez portal dla miłośników jedzenia na mieście, Jemy w Łodzi. W konkursie wytypowano najbardziej zadbane restauracyjne ogródki, które następnie poddane zostaną ocenie łodzian za pośrednictwem Facebooka, a także jury organizatora.

Pogoda na dzień (15.07.2020) - ŁÓDZKIE:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie