Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak prawidłowo i bezpiecznie grillować?

Elżbieta Włodarczyk, (jed)
Właśnie rozpoczyna się sezon na grillowanie. Wczoraj przed długim majowym weekendem najlepiej sprzedawały się tradycyjnie kiełbasa i kaszanka. Na stoiskach na „Górniaku” kupowano nawet po kilka kilogramów tych wyrobów.

Gdzie wolno grillować? Można na balkonie? Czytaj więcej: https://expressilustrowany.pl/gdzie-wolno-grillowac-mozna-na-balkonie/ar/3844579

– Wraz z nastaniem sezonu grillowego o 30 proc. wzrosła sprzedaż kiełbasy, zwłaszcza przed weekendem – mówi Janusz Łopyta ze sklepu na rynku przy ul. Tatrzańskiej, gdzie są smaczne wędliny od producentów z różnych rejonów kraju. – Najchętniej kupowane są kiełbasa zwyczajna, wiejska, śląska i kiełbasa szefa. Klienci bardzo je chwalą. Wielu amatorów ma biała kiełbasa bardziej delikatna od tradycyjnej, bo szybko się piecze, jest soczysta i smaczna. Pojedyncza niewielka laska, której nie trzeba dzielić, to akurat porcja dla jednego biesiadnika.

Ceny kiełbas są zróżnicowane w zależności od rodzaju i producenta. Za kilogram podwawelskiej płaci się 16,80 zł, wiejskiej – 13,90 zł, jarmarcznej – 7,50, zwyczajnej – 12 – 12,90 zł, kiełbasy szefa – 13,90, firmowej 8,80 zł , śląskiej, 13 – 16,50 zł. Klienci wybierają najczęściej najtańsze gatunki. Wielu jest amatorów białej kiełbasy, którą można zakupić już za niecałe 12 zł za kg.

Jak upiec kiełbasę?
Grillowanie to rytuał. Kiełbasę nacinamy ostrym nożem co dwa – trzy centymetry (można zrobić kratkę lub paseczki). Nacięcia nie muszą być zbyt głębokie, ale będzie przez nie wyciekał tłuszcz. Jeśli tego nie zrobimy, kiełbaski nieapetycznie popękają. Pieczemy je na wolnym ogniu. Nie kładziemy kiełbaski bezpośrednio na ruszcie, lecz na aluminiowych, specjalnie do tego przeznaczonych tackach, aby nie spalić. Grillujemy z obu stron, aż będzie rumiana, około 15 minut. Kiełbasa z grilla może być przyrządzana na różne sposoby.

Grillowana karkówka. Przepis na karkówkę z musztardą francuską i tzatzikami PRZEPIS TUTAJ

Beata Śniechowska, zwyciężczyni II edycji programu Master Chef w TVN, proponuje przepis na hot dogi z kiełbasą z grilla z warzywami i sosem curry.
1 duża bagietka lub 4 bułki na hod dogi, 4 cienkie surowe białe kiełbasy. Do tego domowy sos curry: łyżeczka przyprawy curry, pół łyżeczki słodkiej papryki, 6 łyżek majonezu, łyżka ketchupu; sok i skórka z 1/2 cytryny, łyżka oliwy z oliwek, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku.

Dodatki do hot doga: 8 plasterków jalapeno, 4 plastry żółtego sera, ćwiartka sałaty lodowej, czerwona cebula pokrojona w piórka, pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki sosu curry wymieszać w misce i odstawić do lodówki. Bagietkę podzielić na cztery części, każdą część rozkroić wzdłuż, nie przecinając całkowicie. Kiełbaski grillować z dwóch stron na rozgrzanym ruszcie. Bułki ułożyć na grillu (na najmniej rozgrzanej części) i lekko opiec. Sałatę lodową umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie paski. Do każdej podgrzanej bułki włożyć plaster sera, grillowaną kiełbasę, polać sosem curry i uzupełnić ulubionymi warzywami.

Grillowany przysmak a zdrowie
Lekarze, którzy sami też chętnie grillują, zalecają rozsądek i umiar w jedzeniu nawet najsmaczniejszych i najbardziej apetycznych przysmaków z grilla.

– Potrawy z grilla są smaczne, aromatyczne i zdrowe, gdyż zawierają znacznie mniej kalorii niż smażone na tłuszczu – mówi dr Lidia Klichowicz, lekarz rodzinny. – Ponadto tłuszcz z kiełbasy wytapia się, a im mniej tłuszczów zwierzęcych w diecie, tym lepiej. Potrawy te poddawane są zwykle krótkiej obróbce termicznej, toteż nie tracą wartości odżywczych. Ale są też minusy, gdyż w grillowanych przysmakach występują rakotwórcze węglowodory aromatyczne i wolne rodniki, co może doprowadzić również do miażdżycy. Jeżeli spożyjemy zbyt dużo pieczonej kiełbasy, na pewno nadmiernie obciążymy wątrobę i cały układ pokarmowy. Nie wyjdzie nam to na zdrowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany