Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak nie przejeść się w święta? Oto kilka cennych rad

(mj)
Umiar to słowo klucz - mówi Paulina Domagała, dietetyk. Wcale nie musimy rezygnować ze skosztowania ulubionych potraw, zwłaszcza w ten wyjątkowy czas świąt. Wystarczy, że się ograniczymy i będziemy próbować każdego rarytasu, ale po trochu.

Jedzmy małe porcje, bez niepotrzebnych dokładek.

I posmakujemy wszystkiego, zachowując dobre samopoczucie. Pamiętajmy też, aby celebrować wigilijną ucztę. Delektujmy się. Gdy jemy wolniej i korzystamy z małych talerzy, jemy mniej. Za wszystko odpowiedzialny jest ośrodek sytości, który działa z opóźnienie - nasz mózg dopiero po 20 minutach otrzymuje sygnał, że jesteśmy najedzeni.

Świąteczne potrawy do dietetycznych i lekkostrawnych nie należą. Robert Muzyczka, szef kuchni podpowiada, że idealnym rozwiązaniem jest niewielka zmiana w tradycyjnych specjałach i postawienie na ich lżejsze warianty. Przygotowując śledzie zrezygnuj z kalorycznej śmietany, oleju i postaw na dietetyczną wersję z jogurtem naturalnym o zerowej zawartości tłuszczu z pokrojonymi ogórkami, cebulką i jabłkiem. Zamiast sernika pieczonego zrób sernik na zimno, z ciasteczkami owsianymi na spodzie i masą z jogurtu.

POTRAWY WIGILIJNE [LISTA]

BOTOKS ONLINE. BOTOKS W INTERNECIE
ODPOWIEDZI NA RORATY 2017
Zobacz też: Gigantyczna kolejka po karpie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany