Dlaczego warto obgotowywać grzyby?
Grzyby należy wcześniej obgotować zarówno ze względów zdrowotnych, jak i smakowych. Obgotowane grzyby jest łatwiej strawić, dodatkowo jeżeli zamierzasz zamrozić kurki lub rydze - warto je wcześniej obgotować. W przeciwnym razie grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie.
Przepis na pyszne grzybki marynowane według blogerki Aniagotuje.pl
Składniki:
- 2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki
- 3 szklanki wody
- niecałe 3/4 szklanki octu 10%
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 średnia marchewka - 130 g
- 2 duże liście laurowe lub 4 małe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 8 kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 3 łyżki soli do obgotowania grzybków
Sposób przygotowania:
Zalewa:
Do garnka wlej trzy szklanki wody, wsyp trzy płaskie łyżki cukru, dodaj dwa duże liście laurowe lub cztery małe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. Zalewę zagotuj kilka minut i zmniejsz moc palnika a następnie wlej niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Po minucie wyłącz zalewę. Dodatkowo do zalewy można dodać: kilka ząbków czosnku, odrobinę suszonego chili lub cebulę pokrojoną w piórka.
Wszystkie grzyby należy dokładnie przejrzeć i wybrać te zdrowe, najlepiej mniejszych rozmiarów. Można marynować same kapelusze lub całe grzybki. Umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.
Każdy rodzaj grzybów należy gotować według innego czasu np. : kurki - do 5 minut, rydze - 10 minut. Natomiast jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.
Przygotowane słoiki powinny być idealnie czyste, najlepiej wyparzone wrzątkiem, tak samo jak zakrętki. Po kilka plasterków obranej i pokrojonej marchewki, włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików. Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do około 3/4 pojemności, a następnie całość wypełnij gorącą zalewą, która powinna całkowicie przykryć grzyby. Słoiki mocno zakręć, dodatkowo warto jest odwrócić je na godzinę do góry dnem, umieścić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni lub umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 20 minut.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Joanna Kurowska pozuje do selfie na POGRZEBIE. "Gdzie się podziała przyzwoitość?"
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!