Jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie? Alergie i podrażnienie błony śluzowej...

(lb)
Konserwanty przedłużają trwałość produktów spożywczych. Niestety, część z nich może negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

Substancje konserwujące to związki chemiczne lub mieszaniny związków stosowane, aby spowolnić proces psucia się artykułów żywnościowych na skutek rozwoju mikroorganizmów. Zapobiegają także zmianom smaku, zapachu czy wyglądu produktu. W przemyśle stosuje się sposoby konserwacji produktów spożywczych naturalne (wędzenie, suszenie oraz pasteryzacja) oraz syntetyczne, do których właśnie używa się sztucznych substancji konserwujących.
Im mniej substancji konserwujących zawartych w produktach spożywamy, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Do najczęściej stosowanych konserwantów należą:
* sorbinian potasu E202 (napoje słodzone) – niszczy grzyby, drożdże i pleśnie, ale może mieć działanie alergogenne
* benzoesan sodu E211 (napoje słodzone) – w dużych dawkach może podrażniać błonę śluzową żołądka, wykazuje także działanie alergogenne.
* azotan potasu E250 (wędliny) – może działać rakotwórczo
* azotan sodu E251 (obecny w serach) – przy wysokim stężeniu może utrudniać transport tlenu we krwi.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Andrzej

To poważna sprawa. Nie tylko konserwanty są winne. Ale gdy polaczymy działanie alergenów w pokarmach i powietrzu oraz konserwantów zaczyna się tragedia. Poczytajcie o tym w Serwiesie Alergologicznym www.alergen.info.pl i na FB/alergen

Dodaj ogłoszenie