Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, ILE GOTOWAĆ SZPARAGI? SZPARAGI BIAŁE, ZIELONE ILE GOTOWAĆ

(ls)
Jak gotować szparagi? Ile gotować szparagi?
Jak gotować szparagi? Ile gotować szparagi? polskapresse
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, ILE GOTOWAĆ SZPARAGI Szparagi to warzywo, które warto włączyć do codziennej diety. Są niskokaloryczne - mają zaledwie 20 kcal w 100g i sporo wartości odżywczych. Szparagi działają jak afrodyzjak i są bardzo smaczne. Zanim przejdziemy do przygotowywania dań ze szparagów, trzeba wiedzieć, JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, ILE GOTOWAĆ SZPARAGI? SZPARAGI BIAŁE I ZIELONE- JAK GOTOWAĆ?

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?

Wszystkie dania ze szparagami można przygotowywać zarówno z białych i zielonych szparagów. Trzeba jednak pamiętać, że są różnice w ich przyrządzaniu. Już podczas zakupów należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne (najlepiej, żeby po ściśnięciu leciał z nich sok). Szparagi powinny być jędrne i sprężyste.

Białe szparagi obiera się na całej długości i odłamuje twarde końce - może to być nawet do 5 cm. Nie ma co oszczędzać- ta część warzywa jest twarda i trudna do pogryzienia. Z odłamanych części można przyrządzić np. zupę szparagową.Czym obierać szparagi? Szparagi można obierać specjalną obieraczką do szparagów, albo zwykłą obieraczką lub nożykiem.
Szparagi obieramy od góry(główki) do dołu
Przepis na szparagi w cieście francuskim z sosem tatarskim

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI BIAŁE, ZIELONE?

Zielone szparagi trzeba obrać na całej długości lub tylko same końcówki (albo całkiem zrezygnować z tej czynności). Zwłaszcza w przypadku szparagów cieńszych i świeższych. Końce nie powinny być łykowate jak u białych szparagów. Jak gotować zarówno białe, jak i zielone szparagi? W ten sam sposób...na stojąco. Szparagi wkładamy na stojąco do wysokiego garnka. Łebki powinny znajdować się powyżej powierzchni wody - są najbardziej delikatne i gotują się najszybciej (tak naprawdę do ich zmiękczenia wystarczy para). Najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Na stojąco szparagi gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.

SZPARAGI BIAŁE, ZIELONE- JAK GOTOWAĆ?

Jeśli nie masz wysokiego garnka, możesz włożyć szparagi do normalnego rondla i gotować szparagi na płasko, na leżąco. Wówczas jednak główki będą bardziej miękkie od łodygi. Na leżąco nie trzeba przykrywać szparagów. Gotującą wodę warto posolić i dodać szczyptę cukru. Można dodać również trochę masła. Ile gotować szparagi?
Zielone szparagi należy gotować krócej niż białe - ok. 10min, a białe - ok. 15min. Najlepiej sprawdzić miękkość szparagów widelcem, żeby nie przegotować ich (nie mogą się rozpadać).

Sporo osób zamiast gotować szparagi- podsmaża je twierdząc, że w ten sposób szparagi lepiej zachowują swój smak.

PRZEPISY NA DANIA ZE SZPARAGAMI. POTRAWY ZE SZPARAGAMI

Przepis na makaron z drobiem i szparagami

Szparagi to warzywo bardzo elastyczne. Jest lekkostrawne, koi nerwy i pomaga w leczeniu reumatyzmu. Szparagi maja także sporo zwolenników, ponieważ działają jak afrodyzjak. najważniejsze jednak, że warzywo to jest bardzo smaczne i pasuje do większości potraw. Szparagi można przygotowywać na sto sposób- grillowane, pieczone, smażone i i na parze. Oto najciekawsze przepisy na potrawy ze szparagami:

Przepis na szparagi z kurczakiem

Przepis na omlet z szynką i szparagami

Szparagi w sosie holenderskim [x-news]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany