JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?
Wszystkie dania ze szparagami można przygotowywać zarówno z białych i zielonych szparagów. Trzeba jednak pamiętać, że są różnice w ich przyrządzaniu. Już podczas zakupów należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne (najlepiej, żeby po ściśnięciu leciał z nich sok). Szparagi powinny być jędrne i sprężyste.
Białe szparagi obiera się na całej długości i odłamuje twarde końce - może to być nawet do 5 cm. Nie ma co oszczędzać- ta część warzywa jest twarda i trudna do pogryzienia. Z odłamanych części można przyrządzić np. zupę szparagową.Czym obierać szparagi? Szparagi można obierać specjalną obieraczką do szparagów, albo zwykłą obieraczką lub nożykiem.
Szparagi obieramy od góry(główki) do dołu
Przepis na szparagi w cieście francuskim z sosem tatarskim
JAK GOTOWAĆ SZPARAGI BIAŁE, ZIELONE?
Zielone szparagi trzeba obrać na całej długości lub tylko same końcówki (albo całkiem zrezygnować z tej czynności). Zwłaszcza w przypadku szparagów cieńszych i świeższych. Końce nie powinny być łykowate jak u białych szparagów. Jak gotować zarówno białe, jak i zielone szparagi? W ten sam sposób...na stojąco. Szparagi wkładamy na stojąco do wysokiego garnka. Łebki powinny znajdować się powyżej powierzchni wody - są najbardziej delikatne i gotują się najszybciej (tak naprawdę do ich zmiękczenia wystarczy para). Najlepiej jest dodatkowo związać je luźno nitką, aby stały pionowo i równo się gotowały. Na stojąco szparagi gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu.
SZPARAGI BIAŁE, ZIELONE- JAK GOTOWAĆ?
Jeśli nie masz wysokiego garnka, możesz włożyć szparagi do normalnego rondla i gotować szparagi na płasko, na leżąco. Wówczas jednak główki będą bardziej miękkie od łodygi. Na leżąco nie trzeba przykrywać szparagów. Gotującą wodę warto posolić i dodać szczyptę cukru. Można dodać również trochę masła. Ile gotować szparagi?
Zielone szparagi należy gotować krócej niż białe - ok. 10min, a białe - ok. 15min. Najlepiej sprawdzić miękkość szparagów widelcem, żeby nie przegotować ich (nie mogą się rozpadać).
Sporo osób zamiast gotować szparagi- podsmaża je twierdząc, że w ten sposób szparagi lepiej zachowują swój smak.
PRZEPISY NA DANIA ZE SZPARAGAMI. POTRAWY ZE SZPARAGAMI
Przepis na makaron z drobiem i szparagami
Szparagi to warzywo bardzo elastyczne. Jest lekkostrawne, koi nerwy i pomaga w leczeniu reumatyzmu. Szparagi maja także sporo zwolenników, ponieważ działają jak afrodyzjak. najważniejsze jednak, że warzywo to jest bardzo smaczne i pasuje do większości potraw. Szparagi można przygotowywać na sto sposób- grillowane, pieczone, smażone i i na parze. Oto najciekawsze przepisy na potrawy ze szparagami:
Przepis na szparagi z kurczakiem
Przepis na omlet z szynką i szparagami
Szparagi w sosie holenderskim [x-news]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA