W restauracjach statystyczny Polak wydaje średnio 98 zł miesięcznie, a odwiedza je przeciętnie raz w tygodniu.
Aż 273,8 mln zł długów mają restauratorzy oraz producenci piwa, napojów i lodów – wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Dzieje się tak, mimo tego, że popyt na usługi gastronomiczne i produkty sezonowe rośnie błyskawicznie. Powodem takiego zadłużenia są rosnące koszty zatrudnienia, silna konkurencja i uzależnienie od pogody. Rekordzista, restaurator z Rybnika, ma do oddania astronomiczną kwotę 4 mln zł. Według ostatniego raportu „Rynek gastronomiczny 2017” Gfk wartość tej branży w Polsce wynosi ponad 36 mld zł i w porównaniu z poprzednim rokiem wzrosła o przeszło 10 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice