Czy koronawirus może przenosić się przez żywność? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie potwierdza takiej możliwości. Jednak naukowcy i lekarze, twierdzą, że koronawirus może się utrzymywać na różnych powierzchniach od kilku do kilkudziesięciu godzin.
Dodatkowo Główny Inspektorat Sanitarny zaleca by rygorystyczne przestrzegać zasad, które pozwolą zapobiec zanieczyszczeniu produktów spożywczych.
CZYTAJ NA KOLEJNYM SLAJDZIE
Zasady zapobiegania zanieczyszczeniu produktów spożywczych:
1. Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Zasady zapobiegania zanieczyszczeniu produktów spożywczych:
1. Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
2. Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów. Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.
>>>
3. Przy wyjmowaniu produktów należy oddzielić produkty świeże (np. owoce i warzywa) od tych standardowo pakowanych w pudełka czy torebki.
4. Opakowania plastikowe zdjęte z warzyw i owoców należy niezwłocznie wyrzucić do kosza na śmieci, a produkty umyć dokładnie wodą.
>>>