Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane z koperkiem lub szczypiorkiem [PRZEPIS]

ab
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne gotowane lub smażone jajka, proponujemy inną wersję przygotowania tej potrawy - jaka faszerowane. Jajka faszerowane (alternatywna nazwa to jajka zapiekane) świetnie pasują na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, jako przekąski na przyjęcie, raucik lub inne okazje. Szybko się je robi i pysznie smakują.

Składniki

  • 8 jajek
  • pęczek koperku lub szczypiorku (według uznania)
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu (według uznania)
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra (według uznania)
  • odrobina bułki tartej
  • masło, margaryna lub olej do smażenia (według uznania)

Sposób przyrządzania:
Gotujemy jajka na twardo. Nie obieramy ze skorupki! Jak wystygną, ostrym nożem przekrawamy je wzdłuż jajka na pół, starając się nie uszkodzić skorupki.
Siekamy koperek lub szczypiorek (według uznania).
Do miseczki ostrożnie wyjmujemy łyżeczką jajka ze skorupek i przeciskamy przez specjalną kratkę do robienia sałatek, siekamy nożem, lub rozgniatamy widelcem. Do masy dodajemy odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego, jeśli chcemy wersję dietetyczną. Dodajemy pokrojony szczypiorek lub koperek (co kto lubi) i przyprawiamy do smaku według uznania solą, pieprzem lub papryką.
Napełniamy połówki skorupek farszem i wierzch jajka oprószamy bułką tartą.
Rozgrzewamy patelnię z masłem (najlepiej klarowanym, żeby się nie paliło), kładziemy połówki jajek farszem z bułką na patelnię i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy bułeczka się przyrumieni, ostrożnie zdejmujemy jajka na półmisek.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany