Jajka faszerowane w skorupkach, z łososiem, awokado lub pieczarkami. Przepisy na idealne przekąski

(ww)
Chyba każda gospodyni domowa w swoim kulinarnym doświadczeniu zmierzyła się z przepisem na jajka faszerowane. Spróbuj nasze przepisy na udaną zimną przekąskę.
Jajka faszerowane to łatwy i smaczny poczęstunek. Idealna przekąska na zimno oraz na ciepło. Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach, z łososiem lub pieczarkami? To proste. Składniki, kalorie, porady i inne informacje na temat jajek faszerowanych znajdziesz w poniższym tekście.

Najlepsze przepisy na jajka faszerowane

  1. w skorupkach,
  2. z łososiem,
  3. z avocado
  4. z szynką
  5. z pieczarkami.

Chyba każda gospodyni domowa w swoim kulinarnym doświadczeniu zmierzyła się z przepisem na jajka faszerowane. Dobrze zrobione i przyprawione to idealne danie na gościnny stół. Jajka faszerowane mogą być z szynką, łososiem, pieczarkami, w skorupkach lub bez, z tuńczykiem, jednym słowem z czym kto lubi. Temat jajek często także jest poruszany przez dietetyków. Ile mają kalorii i czy można je swobodnie jeść będąc na diecie odchudzającej?

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka najczęściej je się w Wielkanoc, jednak faszerowane w skorupkach to idealny sposób na smaczny posiłek w każdy inny dzień roku. Jak przygotować jajka faszerowane w skorupkach?
Do jajek faszerowanych w skorupkach będziemy potrzebować:

  • około 15 jajek
  • 70 gram pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • majonez (dwie łyżki)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta i troszkę masła do rozpuszczenia na patelni

Jak przygotować jajka faszerowane w skorupkach?

  1. Gotujemy jajka na twardo, pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Kroimy pieczarki. Topimy masło na patelni i wrzucamy pieczarki, smażymy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Po wystygnięciu jajek przystępujemy do najważniejszej ale i najtrudniejszej z czynności. Bierzemy ostry długi nóż i szybkim ruchem kroimy jajko na dwie równe połówki. Trzeba się postarać aby jak najmniej uszkodzić skorupki jajek.
  4. Następnie wydrążyć za pomocą łyżeczki cały środek.

Jak zrobić farsz do jajek?

  1. Siekamy wnętrza jajek na drobno, to samo z pieczarkami.
  2. Dodajemy majonez, sól i pieprz do uzyskania dobrego smaku.
  3. Razem wszystko wymieszać.
  4. Na koniec można dodać szczypiorek, też mocno posiekany.
  5. Następnie całym zrobionym farszem trzeba mocno aczkolwiek z wyczuciem wypełnić skorupki jajek. Przed nami już tylko ostatni zabieg na jajkach faszerowanych w skorupkach, wysypać bułkę tartą, zatopić w niej jajko stroną z farszem i położyć na wcześniej rozgrzanej patelni z masłem. Chwilkę podsmażyć do zarumienienia i gotowe. Smacznego.

PRZEPIS na jajka faszerowane z łososiem

Jajka faszerowane z łososiem to idealne danie na przyjęcia, na Wielkanoc lub jako zimna przekąska.
Składniki na jajka faszerowane z łososiem:

  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • 2 małe cebulki
  • 8 jaj
  • 100 gram wędzonego łososia
  • sól pieprz do smaku.

Jak zrobić jajka faszerowane z łososiem – krok po kroku

Na początek ugotować jajka na twardo w osolonej wodzie aby nie pękały. Studzimy. Później szybkim ruchem przekroić na połówki. Następnie wyjąć same żółtka. Żółtka z jajek siekamy razem z łososiem i koperkiem. Wszystko mieszamy. Drobno siekamy cebulkę i też dodajemy do pasty. Na koniec wkładamy pastę do jajek w miejsca gdzie były żółtka. Podajemy na zimno.

PRZEPIS na jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane z pieczarkami podajemy bez skorupek.
Produkty potrzebne do przygotowania jajek faszerowanych z pieczarkami.

  • 6 jaj
  • 300 gram pieczarek
  • pół cebuli
  • łyżka stołowa oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pół natki pietruszki
  • majonez do smaku

Jak przygotować jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, zdjąć skorupki. Przekroić jajka na równe połówki. Wyjąć żółtka i rozgnieść w osobnym naczyniu. Siekamy cebulkę. Umyć pieczarki i też posiekać na bardzo drobne kawałki.

Rozgrzać olej na patelni o zeszklić cebulkę. Dodać następnie masło i do wszystkiego dodać pieczarki. Doprawić do smaku, pieczarki muszą się zarumienić. Po podsmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie cebulę i pieczarki mielimy na drobno najlepiej w maszynce do mielenia mięsa. Dodać koperek. Wszystko łączymy z wcześniej wyjętymi żółtkami i mieszamy. Farsz wkładamy do białek jaj i odwracamy farszem do dołu. Docisnąć. Ułożyć na talerzu już farszem do góry i polewamy majonezem.

Podawać można na różne sposoby, ważne aby ładnie udekorować na talerzu.

PRZEPIS na jajka faszerowane z tuńczykiem

Przygotuj składniki:

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka
  • 2 łyżki majonezu
  • pół małej czerwonej cebuli
  • mały ogórek kiszony
  • pieprz
  • kolorowa papryka marynowana i koperek do dekoracji

Jak przygotować jajka faszerowane z tuńczykiem?

Ugotuj jaja na twardo. Ostudzone trzeba oskubać ze skorupek i przekroić na pół. Przygotowujemy tuńczyka. Odsączonego łączymy z z wcześniej wyjętymi żółtkami, dodajemy majonez. Kroimy ogórka, cebule, dodajemy do farszu, mieszamy. Można doprawić pieprzem. W miejsce po żółtkach wkładamy farsz. Można przyozdobić papryką.

PRZEPIS na jajka faszerowane avocado

Jajka faszerowane awokado jest uważane przez wiele osób za jedną z najsmaczniejszych przekąsek na zimno. To połączenie pieści niejedno podniebienie.
Składniki:

  • pięć jajek
  • czubata łyżka majonezu, domowej robot
  • duże awokado
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka drobno pokrojonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • pięć plastrów boczku cienko pokrojonego

Jak przygotować jajka faszerowane awokado?

Jak zwykle, jajka trzeba najpierw ugotować na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy ze środka żółtka i siekamy. Wcześniej wydrążone awokado kroimy w kostkę i zgniatamy widelcem. Do żółtek dodajemy majonez, pieprz, cebulę i sól wedle uznania. Dorzucamy awokado, może być pietruszka wcześniej posiekana. Delikatnie mieszamy. Powstały farsz wkładamy do połówek jajek. Na końcu trzeba usmażyć boczek, połamać go na drobne kawałki i posypać jajka. Życzymy smacznego.

PRZEPIS na jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 10 jajek
  • około 350 g szynki
  • posiekany koperek
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • około 5 łyżek majonezu płaskich łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Jak przygotować jajka faszerowane z szynką?

Gotujemy jajka na twardo. Obieramy ze skorupek i traktujemy nożem na pół. Wyjmujemy żółtko, dodajemy do nich chrzan i majonez i trzemy, tak by zmieniło się w delikatną puszystą masę. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy posiekany koper i mieszamy. Dodajemy to do masy, później cały farsz wkładamy w miejsce wyjętych żółtek. Przed podaniem dobrze by było aby jajka włożyć na godzinę do lodówki.

Ile kalorii mają jajka faszerowane?

Jajko faszerowane z pieczarkami - 141 kcal / 1 porcja
W 100 gramach jajka faszerowanego to około 161 kcal

VIDEO: Co musisz wiedzieć o jajkach:

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

a faszerowany noworodek z pieczarkami i cebulką ?

Dodaj ogłoszenie