Jajka faszerowane i biały barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc? Najlepsze przepisy na Wielkanoc 8.04.2023
Jajka faszerowane: czym faszerować jajka?
Farsz do jajek na Wielkanoc może mieć przeróżne składniki. Dodajemy co lubimy najbardziej. Zamiast pieczarek z żółtkami możemy wymieszać tuńczyka, awokado lub dodać szynki (pokrojonej w kostkę). Przyprawiać możemy chrzanem, co zaostrzy smak.
Jajka z farszem ziołowym
Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu), pęczek natki pietruszki i/lub bazylii, 1/4 papryki czerwonej, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Po ugotowaniu na twardo jajka kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Zieleninę drobno siekamy i mieszamy z pokruszonymi żółtkami i jogurtem. Możemy również zmiksować. Pastę przyprawić pieprzem i solą, wypełnić nią białka. Ozdobić pokrojoną w paseczki papryką i zieleniną, jajka ułożyć na liściu sałaty.