1/4
Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z...
fot. mat.pras.

Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w pierwszej połowie sierpnia, bo od 2 do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty 7-8.08) w restauracjach na rynku trwać będzie festiwal kulinarny Hot&Sweet.

Czego będzie można spróbować - czytaj dalej

2/4
Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne...
fot. mat.pras.

Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne pomysły wokół tematu przewodniego: hot&sweet. Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem.
I tak np. w nowej restauracji Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kruczaka supreme na karmelizowanych owocach.


Co na słodko - czytaj dalej


3/4
Podczas festiwalu Manu Hot&Sweet będzie oczywiście także...
fot. mat.pras.

Podczas festiwalu Manu Hot&Sweet będzie oczywiście także świętem wszystkich łasuchów. Na tych, którzy uwielbiają desery czekać będą m.in.: jagodowe semifreddo (Bawełna), crème brulee o smaku waty cukrowej z granatem (Rajskie Jadło), pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami (Ganesh), suflet czekoladowy z musem z malin (Sphinx), malinowe tiramisu (Tawerna Pepe Verde) czy kokosowa panna cotta (Zielona).

Co na ostro - czytaj dalej

4/4
W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie...
fot. mat.pras.

W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie ostrości! Wszyscy, którzy na co dzień czytając menu w restauracji szukają dań oznaczonych papryczkami, powinni zajrzeć w pierwszej połowie sierpnia do Manufaktury. W ramach części „hot” restauracje również przygotowały niezwykle oryginalne i intrygujące propozycje. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican zaprasza na papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar skusi festiwalowiczów wolnopieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli.
Kucharze lubią być à rebours, nic więc dziwnego, że w sekcji „Hot” pojawił się także… deser! W Polce zjeść będzie można brownie z chilli i wiśniami – i rzeczywiście jest hot!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na shownews.pl

Polecamy

Zaskakujący lider listy PiS w eurowyborach w Łódzkiem. Kto jeszcze z PiS wystartuje?

Zaskakujący lider listy PiS w eurowyborach w Łódzkiem. Kto jeszcze z PiS wystartuje?

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Górnik podejmuje ŁKS. Rewelacja  wiosny na drodze  piłkarzy ŁKS

Górnik podejmuje ŁKS. Rewelacja wiosny na drodze piłkarzy ŁKS

Zobacz również

Wystartowała wielka komunikacyjna rewolucja na Retkini

Wystartowała wielka komunikacyjna rewolucja na Retkini

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny

Bagażniki i uchwyty rowerowe. Co warto wiedzieć? Rodzaje, obsługa, ceny