Hot czy sweet? Nowy festiwal kulinarny od niedzieli w Manufakturze

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w pierwszej połowie sierpnia, bo od 2 do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty 7-8.08) w restauracjach na rynku trwać będzie festiwal kulinarny Hot&Sweet. Czego będzie można spróbować - czytaj dalej
Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w pierwszej połowie sierpnia, bo od 2 do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty 7-8.08) w restauracjach na rynku trwać będzie festiwal kulinarny Hot&Sweet. Czego będzie można spróbować - czytaj dalej mat.pras.
Wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w pierwszej połowie sierpnia, bo od 2 do 13 sierpnia (z wyłączeniem piątku i soboty 7-8.08) w restauracjach na rynku trwać będzie festiwal kulinarny Hot&Sweet.

Nowy festiwal w Manufakturze - czego będzie można spróbować

Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne pomysły wokół tematu przewodniego: hot&sweet. Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem.
I tak np. w nowej restauracji Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kruczaka supreme na karmelizowanych owocach.

Co na słodko?

Podczas festiwalu Manu Hot&Sweet będzie oczywiście także świętem wszystkich łasuchów. Na tych, którzy uwielbiają desery czekać będą m.in.: jagodowe semifreddo (Bawełna), crème brulee o smaku waty cukrowej z granatem (Rajskie Jadło), pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami (Ganesh), suflet czekoladowy z musem z malin (Sphinx), malinowe tiramisu (Tawerna Pepe Verde) czy kokosowa panna cotta (Zielona).

Będzie też pikantnie

W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie ostrości! Wszyscy, którzy na co dzień czytając menu w restauracji szukają dań oznaczonych papryczkami, powinni zajrzeć w pierwszej połowie sierpnia do Manufaktury. W ramach części „hot” restauracje również przygotowały niezwykle oryginalne i intrygujące propozycje. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican zaprasza na papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar skusi festiwalowiczów wolnopieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli.
Kucharze lubią być à rebours, nic więc dziwnego, że w sekcji „Hot” pojawił się także… deser! W Polce zjeść będzie można brownie z chilli i wiśniami – i rzeczywiście jest hot!

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie