W zeszłym tygodniu w łódzkich hipermareketach ćwiartki kurczaka były oferowane nawet po 2,69 zł za kilogram! Ale w marketach ceny szybko się zmieniają. Wczoraj w tych samych sklepach trzeba było już zapłacić nawet prawie 6 zł. Chętnych jednak nie było, bo na targowiskach, gdzie ceny są stabilne, jest nadal tanio. Na Górniaku, na stoisku podłódzkiego przetwórcy drobiu, ćwiartki kurczaka kosztowały wczoraj 3,70 zł/kg i kupujących nie brakowało. Tylko o 20 gr drożej było w Salonie Drobiowym na tym rynku.
- Ale ceny hurtowe od miesiąca rosną - ostrzega Rafał Wojtyniak, właściciel salonu.
Powodem wzrostu cen jest słaba złotówka i rosnący z tego powodu eksport polskiego drobiu do państw Unii Europejskiej. Na nasze kurczaki zapotrzebowanie rośnie też dlatego, że UE zablokowała import od jednego z największych na świecie eksporterów - Brazylii. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, polski drób jest o 25 proc. tańszy niż średnio w UE.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Joanna Kurowska pozuje do selfie na POGRZEBIE. "Gdzie się podziała przyzwoitość?"
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu
- Kochało się w nim pół Polski. Nie uwierzysz, jak teraz wygląda Makowiecki!