Grzyby jadalne, grzyby trujące. Jak rozpoznać grzyby

(ls)Zaktualizowano 
polskapresse
Niestety nie istnieje niezawodny sposób na rozpoznanie, który grzyb jest trujący, a który nie. Mitami są rozpowszechnione wśród niektórych grzybiarzy przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Również nie można ich rozpoznać po wyciekaniu mleczka, czy zmianie barwy podczas ściśnięcia.

Przykładowo:dla człowieka śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak i zapach, nie ma mleczka, nie ciemnieje po ucisku, a ślimaki i owady jedzą go bez szkody dla siebie (nieprawdą jest zatem przekonanie, że nagryziony przez ślimaka grzyb jest jadalny). Nie bez przyczyny mówi się zatem, że „Grzybiarz się myli tylko raz".

Ok. 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce powodują 2 gatunki muchomorów: sromotnikowy i jadowity. Niektóre gatunki szkodzą człowiekowi tylko w niektórych okolicznościach, np. w połączeniu z alkoholem, niektóre gatunki są bez szkody zjadane przez większość ludzi, u niektórych jednak powodują zatrucia lub bardzo silne reakcje immunologiczne.

Podczas grzybobrania najlepiej zaopatrzyć się zatem w porządny atlas grzybów i sprawdzać dokładnie każdy znaleziony przypadek. Jeśli jesteś debiutantem, jedź na grzyby z kimś doświadczonym, a po powrocie do domu przejrzyj jeszcze raz zbiory. Trzymaj je w łubiance lub koszyku, nigdy w plastikowej torbie, w której mogą ulec zaparzeniu i się zepsuć. Zbieraj tylko grzyby z rurkami (pod kapeluszem mają „gąbkę” a nie blaszki), wśród nich nie ma śmiertelnie trujących. Pamiętaj, że grzyb-straszak, czyli podobny do borowika szlachetnego „szatan” w Polsce jest rzadkością w dodatku nie jest trujący.

Nie kupuj także grzybów u przydrożnych handlarzy, na targowiskach czy na ulicy, jeśli nie masz możliwości zweryfikowania, czy grzyby nie są trujące.Bezpieczne są jedynie te grzyby, na które sprzedawca ma certyfikat grzyboznawcy lub sanepidu.

Zbieraj tylko dorosłe grzyby (ale nie stare), które mają wykształcone wszystkie cechy charakterystyczne, co pozwala rozpoznać gatunek.

Najlepiej jednak zbieraj tylko takie grzyby, które nie pozostawiają wątpliwości, że są jadalne.

polecane: FLESZ: 10 matek, które zmieniły świat

Wideo

Materiał oryginalny: Grzyby jadalne, grzyby trujące. Jak rozpoznać grzyby - Express Ilustrowany

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

a
a

Wszystkie grzyby są jadalne, niektóre tylko raz

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3