Grzyby jadalne, grzyby trujące. Jak rozpoznać grzyby, które zbieramy. Które grzyby są trujące?

Lila Sayed
Lila Sayed
Grzyby jadalne, grzyby trujące. Jak rozpoznać grzyby, które zbieramy. Które grzyby są trujące?
Grzyby jadalne, grzyby trujące. Jak rozpoznać grzyby, które zbieramy. Które grzyby są trujące? polskapresse
Grzyby jadalne, grzyby trujące. Niestety nie istnieje niezawodny sposób na rozpoznanie, który grzyb jest trujący, a z którego można zrobić grzybową. Mitami są rozpowszechnione wśród niektórych grzybiarzy przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Również nie można ich rozpoznać po wyciekaniu mleczka, czy zmianie barwy podczas ściśnięcia.

Grzyby trujące, czyli grzybiarz myli się tylko raz

Przykładowo:dla człowieka śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak i zapach, nie ma mleczka, nie ciemnieje po ucisku, a ślimaki i owady jedzą go bez szkody dla siebie (nieprawdą jest zatem przekonanie, że nagryziony przez ślimaka grzyb jest jadalny). Nie bez przyczyny mówi się zatem, że „Grzybiarz się myli tylko raz".

Ok. 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce powodują 2 gatunki muchomorów: sromotnikowy i jadowity. Niektóre gatunki szkodzą człowiekowi tylko w niektórych okolicznościach, np. w połączeniu z alkoholem, niektóre gatunki są bez szkody zjadane przez większość ludzi, u niektórych jednak powodują zatrucia lub bardzo silne reakcje immunologiczne.

Grzybobranie w lipcu: W lasach pojawiło się sporo okazów. Pa...

Grzyby jadalne - jak rozpoznać?

Podczas grzybobrania najlepiej zaopatrzyć się zatem w porządny atlas grzybów i sprawdzać dokładnie każdy znaleziony przypadek. Jeśli jesteś debiutantem, jedź na grzyby z kimś doświadczonym, a po powrocie do domu przejrzyj jeszcze raz zbiory. Trzymaj je w łubiance lub koszyku, nigdy w plastikowej torbie, w której mogą ulec zaparzeniu i się zepsuć. Zbieraj tylko grzyby z rurkami (pod kapeluszem mają „gąbkę” a nie blaszki), wśród nich nie ma śmiertelnie trujących. Pamiętaj, że grzyb-straszak, czyli podobny do borowika szlachetnego „szatan” w Polsce jest rzadkością w dodatku nie jest trujący.

Nie kupuj także grzybów u przydrożnych handlarzy, na targowiskach czy na ulicy, jeśli nie masz możliwości zweryfikowania, czy grzyby nie są trujące. Bezpieczne są jedynie te grzyby, na które sprzedawca ma certyfikat grzyboznawcy lub sanepidu.

Zbieraj tylko dorosłe grzyby (ale nie stare), które mają wykształcone wszystkie cechy charakterystyczne, co pozwala rozpoznać gatunek.

Najlepiej jednak zbieraj tylko takie grzyby, które nie pozostawiają wątpliwości, że są jadalne.

Chemia w polskich warzywach i owocach

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
a

Wszystkie grzyby są jadalne, niektóre tylko raz

Dodaj ogłoszenie