Gruszki w sałatce i gruszki z makaronem

MR
Sezon na gruszki dopiero zaczyna się na dobre. Owoce te doskonale regulują trawienie. Zawierają potas, jod, wapń, fosfor, żelazo. Najlepiej jeść je same i świeże, ale można je dodawać do dań, np. sałatek i makaronu.

Dokładnie umytą sałatę należy porwać na mniejsze kawałki, dodać sera pleśniowego pokrojonego w kostkę i pokrojone gruszki, mogą być także z puszki. Całość wrzucić do miski i posypać orzechami włoskimi i polać przygotowanym wcześniej dressingiem z soku z cytryny, musztardy, miodu i oliwy z oliwek.

Ciekawą propozycją jest makaron zapiekany z gruszką, serem gouda i parmezanem. Na patelni trzeba rozgrzać masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie wlać zimne mleko, całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kolejno dodać śmietankę i wsypać trzy czwarte startego sera. Mieszać aż do rozpuszczenia się sera i zdjąć z ognia.

Do gotowego, gorącego sosu dodać połówki gruszek. W szklanym naczyniu ułożyć na zmianę sos z gruszkami, makaron, tarty parmezan oraz tarty ser. Wierzch posypać pozostałym startym parmezanem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie