Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowe zakupy na długi weekend. Jest drożej przed majówką

(kz)
Takie żeberko samo się prosi, by je wrzucić na grilla. Dlatego u Jadwigi Kurpińskiej z hali na Bałuckim Rynku cały czas są kolejki.
Takie żeberko samo się prosi, by je wrzucić na grilla. Dlatego u Jadwigi Kurpińskiej z hali na Bałuckim Rynku cały czas są kolejki. (kz)
Przed wielką, czterodniową majówką łodzianie ruszyli na zakupy. Poszukiwali wszystkiego, co nadaje się na grilla. Sprawdziliśmy ceny na Dolnym i Bałuckim Rynku. Ceny niektórych mięs były szokująco wysokie. Jeden ze sprzedawców kurze pałki oferował po... 12,90 zł za kilogram, a najtańsze, na innym stoisku, były po 9 zł/kg. Tydzień temu można było kupić takie same po 8 zł. Bardzo drogie były też drobiowe skrzydełka, jeden z tradycyjnych przysmaków na grilla. Sprzedawano je od 7,30 zł/kg!

Telewizor albo dekoder można zwrócić, jeśli nie odbiera w HD

Cena karczku osiągnęła aż 17 zł za kilogram. Tylko na jednym stoisku udało nam się znaleźć tańszy, bo po 15,50 zł. Karczek z kością był po 12 zł/kg. To samo mięso, już porcjowane, doprawione przyprawami, gotowe od razu do wrzucenia na ruszt, kosztowało 22 zł/kg.
Zaskakująca była niska cena filetów drobiowych, które można było kupić już od 14 zł za kilogram. Ale jeżeli komuś zamarzył się wołowy stek, cena mogła odstraszyć: 30 zł/kg.
Kolejny grillowy hit to żeberka – podrożały o ok. 2 zł. Chude paski można było kupić po 14 zł/kg. Cenę trzymał tradycyjnie wędzony boczek surowy – 17 zł/kg.
Z rusztu smaczna jest także biała kiełbasa. Jej cena była wyższa niż przed świętami wielkanocnymi, od 17 zł do nawet 20 zł za kilogram! Chociaż udało nam się znaleźć stoisko na Bałuckim Rynku, gdzie biała kiełbasa była w rewelacyjnej cenie 9,90 zł/kg.
Szczęśliwie nie zdrożały warzywa, a niektóre nawet staniały. Kto więc lubi wegetariańskiego grilla, nie ma powodów do narzekania.

Tabelka
Kiełbasa wiejska czosnkowa – 13 zł/kg
Kaszanka gruba – 8 – 8,50 zł/kg
Kiełbasa biała – 17 – 20 zł/kg
Brzuch bez kości – 11 (bardzo tłusty) – 14 zł/kg
Karczek bez kości – 17 – 18 zł/kg
Karczek z kością – 12 zł/kg
Wołowina stekowa – 30 zł/kg
Boczek surowy, wędzony – 16 – 17 zł/kg
Żeberka paski – 13 – 15 zł/kg
Filet z kurczaka – 14 – 16 zł/kg
Skrzydełka z kurczaka – 7 – 8 zł/kg
Pałki z kurczaka – 9 – 12,90 zł/kg

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany