BAR URLOP [POLSKI SMAK] KATOWICE KUCHENNE REWOLUCJE
Uwaga!
* Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni – dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
* Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5 – 7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
* Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
* Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem – marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
* Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
* Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca – zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty uzyskamy, dodając do niej świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Makabryczny żart męża "Królowej Życia". Kobiety mu tego nie darują
- Bieniuk w PRZEŚWITUJĄCYCH spodniach na ściance. Tak wystroić mogła się tylko ona
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc