Grillowana karkówka. Przepis na karkówkę z musztardą francuską i tzatzikami

(łb)
knorr
Karkówka idealnie nadaje się na grill, bo jest mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa.

Grillowana karkówka. Przepis na karkówkę z musztardą francuską i tzatzikami

Uwaga!

  • Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni – dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
  • Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5 – 7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
  • Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
  • Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem – marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
  • Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
  • Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca – zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty uzyskamy, dodając do niej świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami

SKŁADNIKI:

  • schab karkowy pokrojony w 1-centymetrowej grubości steki – 400 gramów
  • przyprawa do karkówki – 1 łyżka
  • sos czosnkowy ­ – 100 mililitrów
  • czarny pieprz, ziarna – 1 łyżka
  • goździki ­ – 6 sztuk
  • musztarda francuska z całą gorczycą – 2 łyżki
  • zielony ogórek – 2 sztuki
  • świeża mięta ­– 1 pęczek
  • oliwa –­ 2 łyżki

WYKONANIE:
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, przyprawę do karkówki oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony, na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
W międzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.

Grillowana karkówka. Przepis na karkówkę z musztardą francuską i tzatzikami

Losowanie Lotto. Kumulacja Lotto 28 kwietnia. Do wygrania jest 7 mln zł (WYNIKI, O KTÓREJ LOSOWANIE)

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Na grilla dobrze sprawdzają się ostre marynaty. Najlepiej zamarynować dzień wcześniej: oliwa z oliwek, 7 ząbków czosnku, zestaw orientalnych ostrych przypraw, pieprz i sól zmiękczająca mięso.
Warto spróbować

m
miau

nawet zabawne ale jednak straszne

D
Don Pedro

.. a jak nie dopiecze to wcina na surowo :)

m
marianek

lodzia zjada suchary ze śmietnika

Dodaj ogłoszenie