Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gordon Ramsay poleca nieznane przepisy z dalekiego świata, składniki łatwo kupisz na zwykłym rynku i w hipermarkecie

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W świecie kuchni Padang - najpopularniejszej i najbardziej wpływowej tradycji kulinarnej w regionie Sumatry Zachodniej w Indonezji słynny brytyjski kucharz Gordon Ramsay odkrył niezwykłe dania. Jednym z nich jest bakłażanowe balado. W dialekcie Minang słowo „balado” oznacza „z chili”. Pikantne, czerwone chili jest właśnie jednym z głównych składników potrawy sambal balado. Przepis jest na tyle prosty, że każdy może je wykonać we własnej kuchni, nawet w polskich warunkach. Na rynkach o tej porze króluja bakłażany we wszystkich rozmiarach (także te małe) oraz rodzime papryczki chilli chętnie uprawiane przez rolników. W sklepach z orientalną zywnością można upolowaą takze galang, ale w ostateczności można go zastąpić dodatkową porcją imbiru. Liści limonki (kafir) należy szukać w hipermarketach na pólkach z orientalnymi składnikami. Oryginalny przepis pochodzi z programu „Gordon Ramsay: świat na talerzu”w National Geographic.

Składniki
Sambal balado:
6 dużych czerwonych papryczek chili
6 ząbków czosnku
5-centymetrowy kawałek imbiru - drobno posiekany
5-centymetrowy kawałek galangalu - drobno posiekany
1 łodyga trawy cytrynowej (tylko biała, miękka część)
Sos balado:
2 pomidory - pokrojone na duże kawałki
1 łyżka pasty z krewetek, pasty terasi lub belacan
4 liście limonki
6 szalotek - pokrojonych w cienkie plasterki
1 pęczek szczypiorku czosnkowego - pociętego na 2,5-centymetowe kawałki
1 szklanka oleju z pestek winogron
10 małych bakłażanów - pociętych w 2,5-centymetrową kostkę
0,5 szklanki soli
0,20 g ikan bilis (małych suszonych anchois)
sól do smaku

a Przygotowanie
1. Wymieszaj pocięte kawałki bakłażana z ½ szklanki soli. Przełóż na durszlak i odstaw na 15-20 minut, żeby pozbyć się nadmiaru soku i goryczki.

2. Przełóż wszystkie składniki na sos sambal do moździerza i utrzyj je na pastę.

3. Do rozgrzanego woka wlej 0,5 szklanki oleju z pestek winogron. Na rozgrzanym oleju partiami smaż bakłażany. Przyrumienione kawałki wyjmuj z woka i przekładaj na kratkę, żeby odsączyć tłuszcz.

4. Kiedy wszystkie kawałki bakłażana będą usmażone, odłóż je na bok, wok wytrzyj i ustaw ponownie na średnim ogniu.

5. W woku, na 2 łyżkach oleju z pestek winogron, podduś szalotki i pastę z krewetek, aż cebulki zmiękną, a pasta z krewetek delikatnie się przyrumieni.

6. Dodaj pomidory, liście limonki i szczypiorek czosnkowy. Gotuj przez 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną. Dodaj sambal i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.

7. Dodaj wszystkie kawałki bakłażana i wstrząśnij wokiem, żeby warzywa pokryły się sosem. Dodaj 2 łyżki stołowe oleju, jeśli składniki przywierają do dna, lub jeśli potrawa wydaje się być zbyt sucha.

8. Dopraw solą do smaku.

9. Przed podaniem, posyp bakłażana suszonymi anchois.
Zamiast galangalu można użyć imbiru.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gordon Ramsay poleca nieznane przepisy z dalekiego świata, składniki łatwo kupisz na zwykłym rynku i w hipermarkecie - Dziennik Łódzki

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany