MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gorąca Kiełbasiarnia w Łodzi już 11 lat po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Tak się robi biznes! ZDJĘCIA

Lila Sayed
Lila Sayed
105 zł za kilogram kosztują kabanosy z sarny, które można kupić w Delikatesach działających przy Gorącej Kiełbasiarni, bałuckiej restauracji po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Ekipa filmowców pojawiła się w małym lokalu przy ul. Głowackiego we wrześniu 2013 roku, czyli już 11 lat temu. Od tego czasu właściciel dawnego Imperium Smaku (bo tak nazywał się lokal przed rewolucjami), Mateusz Al Najar, stał się prawdziwym biznesmenem.

ZOBACZ ZDJĘCIA

- Średnio w tygodniu wydajemy 300 porcji. Największy ruch panuje w weekendy, zwłaszcza w niedzielę - mówi pan Mateusz. - Do tego przez 5 dni w tygodniu prowadzę delikatesy i non stop sklep internetowy. Jest sporo pracy...

W 2013 roku, gdy Magda Gessler po raz pierwszy pojawiła się przy ul. Głowackiego. Mateusz Al-Najar nie zatrudniał nikogo. Był po studiach terapii ruchowej z gimnastyką korekcyjną, podczas których dorabiał na uczelnianej stołówce. Dziś zatrudnia 6 osób.

- Zaczynałem od pracy na tzw. zmywaku, później awansowałem na "wydawkę". Następnie przeniosłem się do restauracji z kebabem - wspomina z uśmiechem 37-latek. A w 2010 roku postanowiłem wynająć lokal pod własną gastronomię. Tak powstało Imperium Smaku.

W Imperium Smaku początkujący biznesmen serwował gościom dania kuchni polskiej - bigos, schabowe i fasolkę po bretoński. Mimo jego starań, klientów nie było wielu. Po trzech latach pan Mateusz postanowił zgłosić się do programu. Przeszedł casting i we wrześniu 2013 roku ekipa filmowców pojawiła się na Bałutach.

Rewolucja kulinarna, którą Magda Gessler rozpoczęła w połowie sierpnia w lokalu przy ul. Limanowskiego została niespodziewanie przerwana. Co się wydarzyło w pizzerii Hot Devil Tomasza Hellera?ZOBACZ ZDJĘCIA

Magda Gessler przerwała rewolucję na łódzkiej Limance. Co si...

Jak przyznaje właściciel Kiełbasiarni, podczas wizyty Magdy Gessler, nie było łatwo - trzeba było zarwać niejedną noc, żeby wyszorować podłogę w kuchni, pomalować nogi od stolików i zadbać o zaopatrzenie na finałową kolację. Pan Mateusz wykazał się dużą pokorą i brał na serio każdą wskazówkę temperamentnej restauratorki. Co więcej wcielał je w życie. Nigdy się nie sprzeciwiał. Opłacało się. Potrawy, które 10 lat wprowadziła Magda Gessler, do tej pory serwowane są w Kiełbasiarni. Zmieniła się za to - z powodu inflacji - ich cena. Kiełbasa biała od Wieśka i solianka 10 lat temu kosztowały 8 złotych, dziś 22 złote za porcję.

Jak twierdzi Mateusz Al Najar, większość produktów, z których powstają potrawy restauracji i te, które kupują klienci w delikatesach pochodzą z małych gospodarstw.

- Szynki, balerony, schab przygotowuje sam. Są naturalnie wędzone - mówi młody biznesmen. - Przetwory dostarczają mi rolnicy z całej Polski, a piwo browar z Szadku. Praktycznie nie ma nic z marketu...

Przystanek Italia przy ul. Limanowskiego w Łodzi - to kolejny lokal po kulinarnej rewolucji Magdy Gessler. Dawna pizzeria Hot Devil (znajdująca się przy przystanku tramwajowym u zbiegu z ul. Sierakowskiego) zmieniła nie tylko nazwę. Temperamentna restauratorka przeobraziła także wnętrze lokalu i przede wszystkim ułożyła menu. Jaka kuchnia będzie królować w lokalu Tomasza Hellera? Menu na kolejnych slajdach

Przystanek Italia w Łodzi MENU, CENY. Tak Magda Gessler odmi...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany