- Średnio w tygodniu wydajemy 300 porcji. Największy ruch panuje w weekendy, zwłaszcza w niedzielę - mówi pan Mateusz. - Do tego przez 5 dni w tygodniu prowadzę delikatesy i non stop sklep internetowy. Jest sporo pracy...
W 2013 roku, gdy Magda Gessler po raz pierwszy pojawiła się przy ul. Głowackiego. Mateusz Al-Najar nie zatrudniał nikogo. Był po studiach terapii ruchowej z gimnastyką korekcyjną, podczas których dorabiał na uczelnianej stołówce. Dziś zatrudnia 6 osób.
- Zaczynałem od pracy na tzw. zmywaku, później awansowałem na "wydawkę". Następnie przeniosłem się do restauracji z kebabem - wspomina z uśmiechem 37-latek. A w 2010 roku postanowiłem wynająć lokal pod własną gastronomię. Tak powstało Imperium Smaku.
W Imperium Smaku początkujący biznesmen serwował gościom dania kuchni polskiej - bigos, schabowe i fasolkę po bretoński. Mimo jego starań, klientów nie było wielu. Po trzech latach pan Mateusz postanowił zgłosić się do programu. Przeszedł casting i we wrześniu 2013 roku ekipa filmowców pojawiła się na Bałutach.
Magda Gessler przerwała rewolucję na łódzkiej Limance. Co si...
Jak przyznaje właściciel Kiełbasiarni, podczas wizyty Magdy Gessler, nie było łatwo - trzeba było zarwać niejedną noc, żeby wyszorować podłogę w kuchni, pomalować nogi od stolików i zadbać o zaopatrzenie na finałową kolację. Pan Mateusz wykazał się dużą pokorą i brał na serio każdą wskazówkę temperamentnej restauratorki. Co więcej wcielał je w życie. Nigdy się nie sprzeciwiał. Opłacało się. Potrawy, które 10 lat wprowadziła Magda Gessler, do tej pory serwowane są w Kiełbasiarni. Zmieniła się za to - z powodu inflacji - ich cena. Kiełbasa biała od Wieśka i solianka 10 lat temu kosztowały 8 złotych, dziś 22 złote za porcję.
Jak twierdzi Mateusz Al Najar, większość produktów, z których powstają potrawy restauracji i te, które kupują klienci w delikatesach pochodzą z małych gospodarstw.
- Szynki, balerony, schab przygotowuje sam. Są naturalnie wędzone - mówi młody biznesmen. - Przetwory dostarczają mi rolnicy z całej Polski, a piwo browar z Szadku. Praktycznie nie ma nic z marketu...
Przystanek Italia w Łodzi. MENU, CENY Tak się zmieniła pizze...
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?