– Gęś to wspaniałe mięso, które jest doceniane na całym świecie, a polska gęś uchodzi za rarytas – mówi Dorota Banaszkiewicz, z działu marketingu firmy Grot. – Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a jemy jej najmniej. Chcemy więc zachęcić rodaków do jedzenia polskich gęsi.
Gęś w listopadzie jest najsmaczniejsza, bo bije się ją właśnie teraz, jeden raz w roku. Mięso jest delikatne, niemal pozbawione cholesterolu, za to ma też zdrowy tłuszcz. Wytapiany ze skóry smalec uchodzi za rarytas jako smarowidło do chleba i tłuszcz do smażenia. Wiele osób w sklepach pyta właśnie o gęsi smalec.
Kto nie ma odwagi sam przygotować gęsi (tuszka piecze się kilka godzin) może na gęś wybrać się do restauracji.#Wiele łódzkich lokali właśnie wprowadza nowe menu z gęsią w roli główne serwując różne części tego ptaka.
– Od kilku lat bierzemy udział w ogólnopolskiej akcji „Gęsina na świętego Marcina” –tłumaczy Ewa Rezler, szefowa kuchni w restauracji „Piotrkowska Klub”. – Od dziś do 2 grudnia serwujemy gęsi.
Cała gęś kosztuje ok. 20 zł za kilogram (zwykle waży 4-6 kg), uda z gęsi - 29,90-42,90 zł, pierś filet ok. 40 zł, żołądki - 17,90 zł, skórki z gęsi - 10 zł, tłuszcz (smalec) - 19,90 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?