Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste i pyszne maślane ciasteczka – bez wycinania i wałkowania. Poznaj łatwy przepis na delikatne maślane ciasteczka o zaskakującym smaku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne maślane ciasteczka, które są bardzo proste do przygotowania – nie musisz tracić czasu na wałkowanie, wycinanie i ozdabianie. To bardzo łatwe i szybkie. Ciastka są delikatne, kruche i kusząco pachną przyprawami. Proponuję doprawić je cytryną i odrobiną tymianku. Sprawdź, jakie są dobre i wypróbuj najlepszy przepis na ciasteczka maślane.

Spis treści

Ciasteczka bez wycinania. Sprawdzony przepis

Maślane ciasteczka to dla wielu ulubiony dodatek do kawy czy herbaty. Zwykle ich przygotowanie zajmuje nieco czasu. Musimy najpierw zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, a następnie wałkować i wycinać kształty. Podpowiadam jednak znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na ich przygotowanie. Polecam łatwy przepis na ciastka maślane z cytryną i tymiankiem – takie połączenie może początkowo zaskoczyć, jednak już po pierwszym gryzie przekonasz się, że te smaki wyjątkowo do siebie pasują.

Ciastka są słodkie, delikatnie ostre i orzeźwiające. Dodatkowo są bardzo łatwe do wykonania. Banalnie prosty trik sprawi, że będziesz po ten przepis sięgać co tydzień: całe ciasto wykonujesz mikserem, zwijasz w wałek, mrozisz, a później tniesz na krążki i pieczesz. Ciastka będą wyglądać, jak z cukierni jeśli spłaszczymy je delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa. Odciśnięty na nich wzór ciekawie udekoruje nasz wypiek.

Przepis na maślane ciasteczka z cytryną i tymiankiem

czas przygotowania: ok. 15 minut + chłodzenie ciasta ok: 1 godzinę + pieczenie ciastek ok. 15 minut
porcja na ok. 40 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 łyżeczka imbiru (przyprawy),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mleka do posmarowania ciastek.

Jak zrobić proste maślane ciasteczka? Przepis krok po kroku

  1. Utrzyj miękkie masło z cukrem za pomocą miksera.
  2. Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, imbir, tymianek i sól. Utrzyj, aż składniki się połączą.
  3. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywając ucierania. Ciasto będzie gęste i grudkowate – nie przejmuj się, tak ma być.
  4. Oprósz deskę lub stolnicę odrobiną mąki i wyłóż ciasto.
  5. Uformuj je w dwa wałki. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum jedną godzinę.
  6. Po tym czasie pokrój ciasto na krążki grubości ok. centymetra.
  7. Połóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgnieć wałkiem, by powstał na ciastkach ładny wzór.
  8. Posmaruj ciastka odrobiną mleka.
  9. Piecz ciasteczka około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka gotowe. Można je jeść od razu lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Zobacz także: Delikatne waniliowe precelki. Są tak pyszne, że można jeść je bez końca. Polecamy przepis na drożdżowe ciasteczka na śmietanie. Zobacz wideo

Pyszne, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka doprawione cytryną, tymiankiem i imbirem. Zobacz, jak prosto i szybko możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Proste i pyszne maślane ciasteczka – bez wycinania i wałkow...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Proste i pyszne maślane ciasteczka – bez wycinania i wałkowania. Poznaj łatwy przepis na delikatne maślane ciasteczka o zaskakującym smaku - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany