– Po miesiącach remontu w lokalu po dawnej piekarni, z przyjemnością zapraszamy do wnętrza, w którym króluje lokalna wędzarnia z barbecue. Nie chcieliśmy powtarzać tego, co robiliśmy do tej pory. Zależało nam na rozwoju. Zatem na burgera w Centralnej nadal można liczyć, choć trochę innego, ale menu opiera się głównie na stekach, długo i wolno pieczonych żeberkach wołowych i wieprzowych, które są pasją naszego szefa kuchni Wiktora Kaczanowskiego – mówi Piotr Andrzejewski, szef nowego lokalu.
Postawienie wędzarni opalanej drewnem w środku lokalu było nie lada wyzwaniem. Udało się w gruncie rzeczy dzięki instalacjom wentylacyjnym po piekarni.
- Dzięki temu cały proces wędzenia, grillowania, gotowania i pieczenia może odbywać się na oczach gości – w przeszklonym pomieszczeniu wędzarni zajmującej centralne miejsce w lokalu oraz w otwartej kuchni. Jest to jedyna taka wędzarnia w Łodzi. Jej rozbudowana konstrukcja łączy w sobie palenisko opalane drewnem z BBQ do długiego i wolnego pieczenia w gorącym dymie oraz z zimną wędzarnią. Przygotowywane są w niej soczyste mięsa na gorąco o wyjątkowym, dymnym aromacie – żeberka wieprzowe oraz żebra i mostki wołowe, a także wędzone masło oraz ananasy. Wkrótce oferta poszerzy się też między innymi o wędzone wędliny, sery i ryby. Technikę wędzenia i wielogodzinnego pieczenia w dymie szef kuchni dopracowywał miesiącami testów, wybierając najlepsze odmiany drewna i dobierając odpowiednie temperatury, dbając jednocześnie o dobór produktów.
- Dlatego od lat niezmiennie współpracujemy z jednym lokalnym dostawcą mięsa. Chcieliśmy, aby goście mogli to docenić, dlatego uzupełniliśmy naszą ofertę o steki z sezonowanego antrykotu i rostbefu oraz z polędwicy wołowej. Na miłośników ryb czeka zaś stek z tuńczyka, łosoś z pieca i szaszłyk z krewetek z wędzonym ananasem – mówi Wiktor Kaczanowski.
Chociaż oferta restauracji skierowana jest głównie do mięsożerców, w menu są również dania wegetariańskich. Ola Zawada, ekspertka Gastromachiny od zielonej kuchni, poleca bowl z tofu, sosem orzechowym i guacamole z mango, frytki ze smażonym i wędzonym tofu, jalapeno i serem cheddar albo wege burgera.
Uzupełnieniem formuły są autorskie koktajle Mateusza Rosińskiego.
Poniedziałek chłodny, a na północnym-wchodzie także deszczowy:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu