Szef kuchni poleca
Marcin Kolasiński, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi
Flaki wołowe tradycyjne
Flaki lub - jak mówią niektórzy ich entuzjaści zdrobniale - flaczki – to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej aromatycznej zupy. Jej nazwa pochodzi od jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Choć nie budzą one u wielu osób pierwszych pozytywnych skojarzeń – warto zauważyć, że flaki są bogate w związki wapnia i zawierają ich nawet więcej niż samo mięso.
Na ziemiach polskich flaki znane są już od XIV wieku, ale istnieją też w kuchniach innych narodów - czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawiania. Np.w Austrii podaje się je z octem winnym. Prócz flaków w zupie może się znaleźć pokrojona wołowina, drób lub wędzonka. Serwujemy ją na ostro.
Flaki wołowe. Przepis tradycyjny. Jak zrobić flaki wołowe?
Ponieważ w kulinariach obserwujemy powrót do tradycji, flaki wracają do łask na naszych stołach. Przygotowują je uczniowie łódzkiego „Gastronomika” pod okiem swojego nauczyciela Marcina Kolasińskiego. Przedstawiamy przepis, według którego są robione i potem serwowane w szkolnym bufecie.
Przepis na flaki wołowe tradycyjne
(na 10 porcji)
Składniki:
- 1,5 kg flaków wołowych
- 0,7 kg wołowiny z kością
- 0,5 kg kurczaka (udko)
- 0,2 kg marchwi
- 0,1 kg pietruszki korzeń
- 0,1 kg selera
- 0,1 kg pora
- 3 cebule
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka ostra mielona do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- imbir do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- czubata stołowa łyżka majeranku
Niezawodny przepis na flaki wołowe
Sposób wykonania:
1. Flaki należy umyć, potem gotować. Pierwszą wodę trzeba odlać, ponownie gotować ok.3,5 godziny.
2. W drugim garnku gotować wołowinę i kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę.
Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i na desce kroimy w paski. Dodajemy do wywaru, w którym się gotowało. Dodajemy ugotowane i odcedzone flaki.
3. Całość gotujemy, dodajemy przyprawy.
4. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do flaków.
5. Dodajemy paprykę czerwoną, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków.
Zagotowujemy. Na koniec dodajemy majeranek.
Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział