Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Flaki wołowe. Przepis tradycyjny. Jak zrobić flaki wołowe? Niezawodny przepis na flaki wołowe

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Flaki to tradycyjna, lubiana gęsta zupa.
Flaki to tradycyjna, lubiana gęsta zupa. ZSG Gastronomik
Flaki wołowe. Przepis tradycyjny. Jak zrobić flaki wołowe? Niezawodny przepis na flaki wołowe. Flaki lub - jak mówią niektórzy ich entuzjaści zdrobniale - flaczki – to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej aromatycznej zupy. Jej nazwa pochodzi od jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego.

Szef kuchni poleca

Marcin Kolasiński, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

Flaki wołowe tradycyjne

Flaki lub - jak mówią niektórzy ich entuzjaści zdrobniale - flaczki – to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej aromatycznej zupy. Jej nazwa pochodzi od jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Choć nie budzą one u wielu osób pierwszych pozytywnych skojarzeń – warto zauważyć, że flaki są bogate w związki wapnia i zawierają ich nawet więcej niż samo mięso.

Na ziemiach polskich flaki znane są już od XIV wieku, ale istnieją też w kuchniach innych narodów - czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej i kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawiania. Np.w Austrii podaje się je z octem winnym. Prócz flaków w zupie może się znaleźć pokrojona wołowina, drób lub wędzonka. Serwujemy ją na ostro.

Flaki wołowe. Przepis tradycyjny. Jak zrobić flaki wołowe?
Ponieważ w kulinariach obserwujemy powrót do tradycji, flaki wracają do łask na naszych stołach. Przygotowują je uczniowie łódzkiego „Gastronomika” pod okiem swojego nauczyciela Marcina Kolasińskiego. Przedstawiamy przepis, według którego są robione i potem serwowane w szkolnym bufecie.

Przepis na flaki wołowe tradycyjne

(na 10 porcji)
Składniki:

  • 1,5 kg flaków wołowych
  • 0,7 kg wołowiny z kością
  • 0,5 kg kurczaka (udko)
  • 0,2 kg marchwi
  • 0,1 kg pietruszki korzeń
  • 0,1 kg selera
  • 0,1 kg pora
  • 3 cebule
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • imbir do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • czubata stołowa łyżka majeranku

Niezawodny przepis na flaki wołowe

Sposób wykonania:
1. Flaki należy umyć, potem gotować. Pierwszą wodę trzeba odlać, ponownie gotować ok.3,5 godziny.
2. W drugim garnku gotować wołowinę i kurczaka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostkę.
Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i na desce kroimy w paski. Dodajemy do wywaru, w którym się gotowało. Dodajemy ugotowane i odcedzone flaki.
3. Całość gotujemy, dodajemy przyprawy.
4. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy do flaków.
5. Dodajemy paprykę czerwoną, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków.
Zagotowujemy. Na koniec dodajemy majeranek.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany